Hard News
Door Hard News

Hij is dè grote baas van Theracords, dus het is wel duidelijk dat hij dikke tracks produceert. Als je ooit van DJ Thera’s producties hebt gehoord, dan ken je zijn gruwelijke ‘gated kicks’. Je kunt er simpelweg niet omheen. We hadden de kans om deze man wat vragen te stellen.

Het is zonder twijfel dat je bent opgegroeid met muziek, zou je wat vroege herinneringen kunnen delen met ons, waarvan je denkt ’toen wist ik al wel dat ik zoiets later wilde gaan doen!
Als klein jochie dook ik eigenlijk al meteen de platenkast van mn ouders in. Ik heb altijd al de muziek willen verzorgen waar ik ook was, dus dat ik ooit DJ zou worden, stond sowieso al vast. Zelf muziek maken vond ik ook op jonge leeftijd al erg interessant. Mijn vader speelde in een band en zo kwam ik op jonge leeftijd in aanraking met diverse muziekinstrumenten. Ik kan daardoor een beetje basgitaar spelen, drummen en piano spelen. Ik was echter veel te koppig om in een bandje te spelen plus mijn persoonlijke muzieksmaak ging altijd al richting de elektronische muziek, dus met de komst van programma’s als Cubase was ik gigantisch gelukkig. Zo kon ik eindelijk mijn eigen composities maken.

Heb je veel meegekregen van je ouders? En wat vinden zij er van dat je werkzaam bent binnen deze muziekstroming?
Ja behoorlijk, ze zijn allebei ook ontzettend gepassioneerd muziekliefhebber en mijn vader is dus ook zelf muzikant. Ze zijn erg trots op hetgene wat ik tot nu toe bereikt heb en wonderbaarlijk genoeg vinden ze de muziek ook erg leuk!

Wat is de reden geweest dat je Theracords hebt opgericht?
Er zijn eigenlijk meerdere redenen, het onafhankelijk zijn, de vrijheid om uit te brengen wat je zelf wil, is denk ik wel de belangrijkste reden. Zeker in het begin van Theracords, toen het voornamelijk meer een hobby label was dan wat anders, vond ik het heerlijk om zoveel mogelijke uiteenlopende muziek te produceren en uit te brengen. Het vloog dan ook van techno naar industrial hardcore en weer terug naar trance. Gaandeweg is het meer een steady hardstyle label geworden en zijn we met onze geweldige groep mensen flink gaan professionaliseren.

Heb je veel kritiek gehad op je muziek en doe je daar dan ook wat mee?
Ik denk dat iedere artiest kritiek krijgt. Vanwege internet is het heel makkelijk om kritiek te uiten, al dan niet gegrond. Als ik kritiek krijg waar ik ook echt wat mee kan, dan doe ik daar ook zeker wat mee. Smaakkwesties vallen daar niet echt onder, ik blijf toch doen wat ik zelf t vetst vind om te doen.
10373495_814951038534762_910902480601840867_n

Volgens mij kun je wel merken dat je steeds populairder begint te worden, maar je bent altijd jezelf gebleven, hoe komt het dan volgens jou dat het een tijd heeft geduurd?
Mijn doel is nooit geweest om populair te worden. Het enige doel is eigenlijk het delen van mijn muziek met zoveel mogelijk mensen, laten horen wat ikzelf supervet vind. Als anderen dat dan ook heel vet vinden, dan is dat geweldig, maar het is natuurlijk onmogelijk dat iedereen het vet vindt. Wellicht dat het met deze instelling wat minder snel groeit, maar dat vind ik eigenlijk ook juist wel lekker. Als iets heel snel populair wordt, zeg maar een hype is, dan is de kans behoorlijk aanwezig dat het ook weer heel snel oninteressant gevonden wordt. Dus laat mij maar lekker beetje bij beetje groeien dan, haha! 

Je maakt muziek waar jij voor staat en je gelukkig bij voelt, maar denk je dat we ooit een samenwerking zullen zien met jou en bijvoorbeeld een Wildstylez/Frontliner o.i.d.?
Ik ben toevallig wel bezig met Audiofreq, al is hij natuurlijk ook bekend als diverse producer, dus misschien is dat niet eens zo heel erg verrassend. Maar goed, ik sta altijd open voor leuke ‘outside the box’ samenwerkingen! Dus zeg nooit nooit.

Als je op het podium staat zie je gewoon de passie en het plezier van je afstralen, je lijkt ook helemaal op te gaan in de muziek. Zijn er op dit moment nog tracks die je op het podium in nirwana brengen?
Dank je wel, dat is echt super om te horen! Eigenlijk heb ik bij alle tracks die ik draai een goed gevoel, anders draai ik de track ook gewoon niet, haha! Maar om toch wat namecalling te doen, momenteel ga ik wel echt gigantisch los op Exit Mind – Get Down en de allernieuwste track van Delete waarvan ik de titel nog even geheim (moet?) houden, haha!

Even iets anders, want naast muziek, heb je journalistiek gestudeerd in Tilburg. Dat is wel even iets heel anders (hoewel je het natuurlijk zou kunnen combineren). Waarom heb je besloten om daar niet mee door te gaan?
Nou stiekem hoopte ik altijd al op een doorbraak in de muziek, dus daar ben ik uiteraard ook heel erg gelukkig mee. Echter heb ik uiteindelijk wel degelijk wat kunnen doen met mijn journalistieke opleiding want ik schrijf sinds dit jaar voor de Nederlandse DJ MAG. Hier mag ik de raw hardstyle recensies doen, wederom een droom die uitkomt!
10262215_814951031868096_5429466007327776532_n

Gefeliciteerd met je album dat binnenkort gaan uitkomen! Kun je hier wat meer over vertellen?
Dank je wel! Nou het maken van een album moet in ieder geval niet onderschat worden, haha! Ik ben er sinds november 2013 mee bezig en ik ben ook echt nog niet klaar. Ik heb nog een paar tracks en collabs die gemaakt moeten worden en dan wordt het passen en meten om de cd zo vol mogelijk te gooien, zodat het ook echt waar voor je geld is.

De sfeer is echt middeleeuws, filmisch, wat het artwork ook al uitstraalt. Verder is het een gigantisch divers album aan het worden. Elke track heeft tot nu toe nog andere kicks en er staan zowel hele melodieuze als kneiterharde tracks op. Geweldig om aan te werken, maar ik zal stiekem ook wel blij zijn als ik het album uiteindelijk in mijn handen heb!

Voor de mensen die meer over mijn album willen weten, ik plaats elke maandag een behind the scenes filmpje op mijn Youtube Channel (youtube.com/djthera) met wat inzichten over 1 specifieke track op het album. De dag erna komt dan de officiële preview online van die track.

Wat is de reden dat je ‘Behind The Training Sessions’ in het leven hebt geroepen?
Soms heb je over een track toch net even wat meer te vertellen dan dat mensen gewoon de track horen en door middel van Behind the Training Sessions kan ik dat uiten. Tevens vind ik het leuk dat mensen ook eens kunnen zien wat er achter de schermen allemaal gebeurt, hoeveel er komt kijken bij een track maken en dergelijke.

Wat is op dit moment jouw favoriete track van het album?
Poeh dat is een hele lastige vraag! Elke track heeft echt wel iets speciaals voor mij. Maar ik zal dan toch voor de titel track “Training Session” gaan. Hier heb ik zo idioot lang over gedaan en ik ben ontzettend tevreden over de sfeer en de opbouw in die track. Hij klopt helemaal voor me!

Laten we even een track als ‘Tiger Season’ nemen, hoelang heb je hier over gedaan, waar begon je mee, hoe kwam je aan de vocals, wat duurde het langst etc?
Mooi voorbeeld! Deze track is ontstaan door mijn broer. Zijn grote hobby is darten en daar heeft als bijnaam “The Tiger”. Als hij zijn opkomst doet, kwam hij altijd al op met een track van mij. Ik wilde ook echt een keer een track maken speciaal voor hem en heb gezocht op vocalen met Tiger als thema, zo ben ik daar bij uitgekomen.

Het basis idee is voor mij altijd het belangrijkste, vanuit die vocalen kan je dan de sfeer eromheen bouwen en zodoende flowt de track een beetje vanzelf in elkaar.

Wat was het eerste dat je hebt gekocht met je verdiende ‘Thera’ geld? Buiten studio-apparatuur om?
Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee, haha, maar dat moet wel iets van een vakantie zijn geweest! Ik reis erg graag dus zodra er in de agenda een beetje ruimte is om een paar dagen weg te gaan dan grijp ik die kans meteen aan!
1004991_711512145545319_1763013203_n

Is er iets dat niet veel mensen over je weten?
Wellicht dat ik vroeger samen met Brennan Heart het duo Brennan & Heart was? En dat mijn artiestennaam Thera een anagram van Heart is? We praten hier dan wel over de periode 2000 – 2005, dus het is ook alweer zo lang geleden dat sommige mensen niet eens weten dat we vroeger dus een duo waren, haha! Overigens hebben we prima contact en veel respect voor elkaar.

Heb je veel moeten opofferen om te komen waar je nu bent?
Oh ja wel degelijk! Je sociale leven is gewoon een heel stuk kleiner dan bij de meeste mensen omdat je gewoon zoveel tijd in de muziek moet stoppen. Daarbij ben je natuurlijk ook bijna elk weekend weg, moet je veel reizen, er komt een hele hoop meer bij kijken dan mensen altijd denken. Maar ik zou het voor geen goud willen missen! Dus ik heb het er zeker voor over. 

Zou je 5 tracks, elk van een ander genre, kunnen noemen die je op dit moment veel luistert?
– Coldplay – O
– Dash Berlin – Underneath the Sky
– Geck-o – Space Pilot
– Alvaro – Shades
– Mijn gehele album uiteraard

Stel je voor dat Hardstyle een bedrijf zou zijn, en jij bent daarvan de baas. Zou je dan dingen veranderen?
Eigenlijk is het heel simpel. Als iedereen zich nu eens puur focust op hetgeen wat ie geweldig vindt, dan wordt de wereld een stuk positiever en leuker! Soms krijgen tracks of artiesten heel veel negatieve aandacht. Als al die mensen die aandacht nu zouden ombuigen naar iets positiefs naar tracks of artiesten die ze wél te gek vinden, dan schiet iedereen daar ook veel meer mee op.

Kun je wellicht iets noemen dat, naast je album, nog op de planning staat binnenkort?
Ik ben uiteraard al bezig om te kijken wat ik kan gaan doen als het album klaar is. Dat staat nu nog niet vast, dus ik kan er nog niet teveel over zeggen, maar in ieder geval gaat het rondom mij voorlopig nog niet rustig worden, haha!

Reageren