Hard News
Door Hard News

De mannen van Endymion hebben onlangs hun nieuwe album ‘Be A Voice Not An Echo’ uitgebracht op Neophyte Records. Hierbij maakten ze verschillende uitstapjes, zo ook naar de Hardstyle. We kregen de kans om de heren een aantal vragen te stellen:

1. Gefeliciteerd met jullie nieuwe album, kunnen jullie wat over jullie uitstapjes vertellen?
Dank je wel! Op dit album hebben we besloten alle regels los te laten. We hebben altijd al tracks gemaakt die tussen de 150 en 180 BPM liggen. Alleen de laatste jaren was dit niet echt gebruikelijk binnen de hardcore. Toen we vorig jaar ‘Make Some Noise’ aan het maken waren kwamen we erachter hoe lekker het klinkt om hardcore wat langzamer te maken. We kregen er zelf zo’n enorme kick van! Daarom besloten we naast onze ‘normale’ tracks ook wat tracks te maken die buiten de bekende hokjes vallen. Door de regels te vergeten zijn er echt opmerkelijke tracks ontstaan. Zo is ‘Stoner’ (ft. Murda) eigenlijk een soort hiphop track met een Hardcore achtige onderkant.

De samenwerking met The Outside Agency vinden we ook erg goed gelukt. Al jaren hadden we het met de jongens over een samenwerking, maar steeds kwam het er niet van. Toen we vorig jaar eindelijk een datum hadden geprikt om de studio in te gaan besloten we iets te maken wat onze fans (en die van hun) niet zouden verwachten. We hebben de teller op 128 BPM gezet en het resultaat is (volgens ons) mega origineel. We zijn ontzettend trots op deze track. Natuurlijk is deze track moeilijk in te passen in Hardstyle en Hardcore sets. Maar het is gewoon een vette track die nog steeds als Endymion klinkt. Dus waarom zouden we zoiets niet maken?

Het thema van dit album was voor ons dus origineel zijn. Iets maken wat wij (en anderen) nog niet gedaan hebben. Vandaar ook de titel: Be A Voice Not An Echo.

2. Het viel ons op dat jullie ook veel geëxperimenteerd hebben met Hardstyle. Hoe is dit zo ontstaan en komt er nog meer aan?
Tijdens Reverze 2013 werden we voorgesteld door een wederzijdse vriend aan de Frequencerz. Na een leuk gesprek hebben we besloten om eens te proberen iets samen te maken. Gewoon omdat we benieuwd waren wat daaruit zou komen. Uit die samenwerking zijn ‘Caught in the Fire’ & ‘Inexcusable’ ontstaan. 2 tracks die niet 100% binnen 1 hokje passen. Het is prima te draaien in een Hardstyle set, maar ook veel hardcore dj’s draaien de tracks. We vonden deze tracks erg fris en het stimuleerde ons om meer van dit soort tracks te gaan maken.

Met Ran-D hebben we al jaren een goede band. De laatste tijd zaten we regelmatig samen in het buitenland waardoor je elkaar wat beter leert kennen. Zijn muziek vinden we al jaren te gek en we hebben het er samen regelmatig over gehad om eens iets samen te proberen. Toen we met hem in de studio zaten hebben we eigenlijk niet nagedacht over wat de track zou moeten zijn. We zijn gewoon muziek gaan maken. Qua tempo en arrangement is de track ligt de track dicht bij hardstyle, maar de kicks zijn weer echt hardcore.

Omdat we wat meer langzamere tracks hadden gemaakt begon het ook goed te passen binnen het ‘Raw Hardstyle’ genre. Onze platen klinken naar onze mening echt anders, maar het past er wel bij. Daarom kwam Q-Dance met het idee om ons op Qapital neer te zetten met de Alpha². Ze vinden het leuk wat we doen en willen ons graag een mooie plek geven om dit presenteren. Omdat we op Qapital wel met iets speciaals wilden komen zijn met Alpha² de studio ingedoken om ‘Mirror Mirror’ te maken. Ook deze tracks is een soort cross-over tussen hardstyle en hardcore geworden.

Op dit moment staan er geen nieuwe hardstyle collabs in de planning. Al hebben we het hier ook weleens over gehad met Adaro.
endym2ion

3. Vinden jullie zelf dat jullie steeds meer naar de Hardstyle gaan neigen, of zal Endymion altijd Hardcore-minded blijven?
Weet je wat het is. Hardstyle en Hardcore liggen helemaal niet zover meer uit elkaar. De goede mixers in beide scenes weten hoe je een kick het beste kan laten klinken. En daarom mixen hardcore en hardstyle producers redelijk op de zelfde manier af. Als wij een track van ons op 150 BPM afspelen noemen sommigen het hardstyle, en staat de teller op 170 BPM dan is het opeens Hardcore? Het verschilt niet zo gek veel meer van elkaar.

Voor ons is het belangrijk dat we altijd willen blijven verassen. We vinden gewoon een hoop dingen leuk. We zijn super trots op ‘Under Your Skin’ (met Pandorum), maar ‘God is a gangster’ (met Art of Fighters) is ook 1 van onze favoriete tracks op het album. Dus er zullen ongetwijfeld meer langzame tracks aankomen. Maar op het nieuwe ‘This is Hardcore’ album brengen we weer een full-on hardcore track (https://soundcloud.com/officialtih/let-the-bass-fuck-up-this-place-tih). Misschien zijn we op dit moment moeilijk in een hokje te plaatsen, maar wat geeft dat? We proberen altijd kwaliteit en originaliteit te brengen. En of de teller dan op 150 op 170 BPM staat maakt ons niet zoveel uit.

4. Op CD2 staan 5 remixen die jullie hebben gemaakt van andere tracks. Kiezen jullie deze zelf?
Dat verschilt per geval. Zo werden we door A2 records gevraagd om een ‘Gunz for Hire’ track te remixen. Toen kozen wij zelf om ‘Bolivia’ in een nieuwe jasje te steken. DJ D neemt afscheid van de scene en hij vroeg ons om de track die wij altijd grijs draaiden (Imagine) te remixen. We krijgen echt enorm veel aanvragen voor remixen binnen. Maar we doen alleen de gene die we echt leuk vinden om te doen.

5. Wat is jullie favoriete track van het album?
Die keuze is bijna niet te maken. Daar is het album nog te vers voor. Wij vinden alle tracks op hun eigen manier bijzonder. ‘Stoner’ is een favoriet van Jelle om zijn originele arrangement en vocals, ‘Under Your Skin’ vindt Bart heel speciaal qua sfeer en drop, ‘Gladiator’ zet direct elke dansvloer op zijn kop, ‘Violent Episode’ is qua song erg goed gelukt, ‘Anitdote’ vinden we qua vocals, melodie en kick super vet, ‘God is a gangster’ (Bas zijn favoriete track) is mega rauw, typisch hardcore maar toch op een originele manier, Pretty much fucked’ is (denken wij) de meest besproken track van het jaar. Hiervoor hebben we zoveel complimenten gehad van collega’s!

Maar we merken al dat we bijna alle tracks op CD 1 aan het opnoemen zijn. We zijn gewoon heel erg trots op het geheel! Dit is echt wat we wilden maken.

6. De laatste tijd gaan er veel duo’s (acts/artiesten) uit elkaar. Nu is het zo dat jullie zelfs een trio zijn. Hoe komt het dat Endymion wél bij elkaar blijft?
Wij kunnen niet beoordelen of het goed is of andere acts uit elkaar gaan. Het grote verschil met onze formatie is dat wij vrienden waren voordat we überhaupt wisten wat hardcore was. Ons succes is echt natuurlijk ontstaan. We hebben nooit het plan gehad om hier ons beroep van te maken. Dat dit gelukt is is natuurlijk bijzonder, zeker als 3 vrienden. Wij blijven bij elkaar omdat we enorm veel respect voor elkaar hebben. We kunnen niet zonder elkaar. Natuurlijk is er soms discussie, maar uiteindelijk komen we er altijd uit. Er gaat hier niets de deur uit voordat we er alle 3 blij mee zijn. Daarmee houden we de kwaliteit op een natuurlijke manier hoog.

7. Jullie documentaire ‘On The Road To Make Some Noise’ laat de fans zien hoe het leven van Endymion er uitziet. Klopt dit beeld?
Vooropgesteld, we zijn enorm bevoorrecht dat we dit mogen en kunnen doen. We zijn elke dag met onze hobby bezig. Wie kan dat zeggen? Maar het is gewoon hard werken. Alles wat je in ‘On The Road To Make Some Noise’ ziet is echt. Niets is vooraf bedacht. Maar natuurlijk waren dit wel de hoogtepunten van dat jaar. Wij zitten gewoon 5 dagen per week in de studio en in het weekend zijn we op pad om op te treden. Daarnaast komt er naast muziek maken zoveel bij kijken tegenwoordig. Het bijhouden van social media begint steeds meer op een dagtaak te lijken. We vinden het namelijk belangrijk dat alles bij ons altijd up to date is. Ik denk dat mensen onderschatten hoe hard wij werken. Maar nogmaals, we zouden absoluut niets anders willen doen. Muziek is ons leven, en daar zijn we ontzettend blij mee!

8. Hoe denken jullie over ‘2014’ edits maken van tracks, ofwel in een nieuw jasje steken. Tracks zoals Abduction zijn ondertussen al bijna 5 jaar oud bijvoorbeeld en worden (helaas) steeds minder gedraaid.
Bij sommige tracks werkt dit heel erg goed, bij anderen totaal niet. Zo vinden wij ‘Abduction’ hier niet echt geschikt voor. Die track is nog steeds prima draaibaar. Maar de ‘Imagine’ remix die wij onlangs hebben gedaan voor Dj D vinden we wel goed gelukt. Dat nummer was qua structuur nog steeds enorm sterk, maar verder klonk de track niet goed genoeg meer om te draaien. Het leuke is dat de remix meteen mega los gaat als we hem draaien.

9. Hebben jullie weleens een ‘writers-block’? En wat doen jullie dan om dit te omzeilen/doorbreken?
Dat komt af en toe voor ja. Dat heeft iedereen wel eens. Het voordeel is dat wij met 3 personen zijn. Dus als Jelle ergens mee vast zit kan Bart een idee hebben wat de track opeens weer op de rails zet, of andersom natuurlijk. Wij luisteren alle 3 enorm veel muziek. En dat varieert echt van Trentemoller tot Zedd. Uit elke muziek stroming kunnen we inspiratie halen. Op die manier krijgen we altijd wel ideeën voor onze eigen muziek.

Als we echt een keer geen inspiratie hebben gaan we gewoon de hele dag nieuwe geluiden maken. En daardoor krijgen we eigenlijk altijd weer nieuwe ideeën.

10. Hebben jullie een paar leuke en verfrissende ‘Did You Know’s’ voor ons?
Grappig dat jullie deze vraag stellen. Een aantal jaren geleden posten we namelijk regelmatig feitjes over onszelf op http://www.endymion.nl

Wat veel mensen niet weten is dat Bart & Jelle familie (neven) van elkaar zijn. Ons favoriete drankje is Vodka en als we chips kopen bij de benzine pomp onderweg naar een optreden is dat bijna altijd Croky Bolognese chips J

11. Het eerste nieuwtje op jullie website is ‘Endymion remixt Defqon.1 anthem’. Nu 4 jaar later gebeurt dit opnieuw (Frontliner – Weekend Warriors). Komen jullie zelf met dat idee of hoe komt dit tot stand?
Eigenlijk worden we altijd voor dit soort dingen gevraagd. Dit keer spraken we met Q-Dance over Defqon.1 over ons optreden op de main stage. Toen leek het ons leuk om een hardere versie van het anthem te maken zodat we die op de main stage konden draaien. Een leuk feitje over onze ‘Scrap Attack’ remix voor Headhunterz is dat we daar een Beatport award voor hebben gewonnen.

12. Op Partyflock is te zien dat jullie 948 optredens hebben gehad, waarvan de eerste ‘Evil Dreams · The Anniversary Edition’ in 1999. Kunnen jullie dit nog herinneren?
We hebben heel wat meer optredens gedaan, dit omdat Partyflock zich vooral concentreert op feesten in Nederland. We kunnen ons dat optreden niet meer precies voor ons halen. Althans, niet de details. Maar we weten nog goed dat we heel erg zenuwachtig waren als we moesten draaien in onze begin tijd. Met trillende handen de naald op de plaat leggen enzo.

13. Jullie staat 5 april samen met Alpha² op QAPITAL. Wat kunnen we verwachten van deze set?
Dit gaat een heel interessant optreden worden. Alpha² staat bekend als een duo wat rauwe hardstyle draait, en wij staan vooral  bekend om onze hardcore tracks. Deze set gaat een mix worden van wat de hardere dingen die Alpha² normaal draaien, en onze tracks die rond de 155 bpm zijn. Denk aan tracks als ‘Mirror Mirror’, ‘Under Your Skin’ & ‘Punk-Ass’! We hebben er ongelofelijk veel zin in!

14. Als laatste een vraag over nummers uit andere genres. Kunnen jullie 5 tracks noemen van elk een ander genre (of ‘hokje’) welke jullie op dit moment erg tof vinden?
We kiezen even 5 tracks die niet perse hardcore, hardstyle of edm zijn. Maar gewoon 5 tracks die wij graag luisteren als we niet met werk bezig zijn.

Coldplay – Midnight (http://youtu.be/BQeMxWjpr-Y)
Wij vinden Coldplay eigenlijk altijd goed. Maar na zoveel hits weten ze weer te verassen met een prachtige, experimentele track. Check ook de te gekke video.

Kanye West – Black skinhead (http://youtu.be/R4xrLKb6oFI)
Het is echt een aparte gast, maar hij maakt wel hele originele muziek. Het is altijd anders dan de rest. Deze track komt van zijn album ‘Yeezus’. Eigenlijk zijn bijna alle tracks op dit album vet. Zeker het checken waard!

Skrillex – Recess (http://youtu.be/R8i6VZ1vIY8)
Skrillex heeft op zijn nieuwe album een aantal hele originele tracks staan. Dit vinden wij de vetste.

Burial –  Come down to us (http://youtu.be/M1bb2JakOmo)
Heerlijke track om op zondag middag op te zetten. Mooie vocalen en een prachtige melodie.

Hans Zimmer – Solomon (https://www.youtube.com/watch?v=rJ0FQovU0Ws)
Onlangs deze prachtige film gezien. De muziek versterkt de emotie in de film enorm. Na de film ben ik meteen gaan opzoeken wie de muziek heeft gemaakt en toen kwam ik (weer) bij Hans Zimmer terecht.

‘Endymion – Be A Voice, Not An Echo’ is hier verkrijgbaar:
iTunes: http://itun.es/i66s9Xz
Spotify: http://spoti.fi/1gph5vW
Hardstyle.com: http://bit.ly/1iIL94M
Junodownload: http://bit.ly/1cXZHj9
CD: http://bit.ly/NeoCD26
T-Shirt: http://bit.ly/VoiceShirt

Connect met Endymion:
http://www.endymion.nl
http://www.youtube.com/endymionmusic
http://www.facebook.com/endymionmusic
http://www.twitter.com/endymionmusic
http://www.soundcloud.com/endymionmusic
http://www.instagram.com/endymion_music

Reageren