Hard News
Door Hard News

Joey van Ingen is de man achter de brute Hardstyle kracht genaamd Radical Redemption. De carrière van deze man explodeert sinds 2011 en hij is niet van plan om te stoppen. We hadden de kans om hem wat vragen te stellen. Zorg dat je ze allemaal leest, want we garanderen je dat je dingen zult lezen die je nog niet over hem wist!

1. Hoe is Radical Redemption ontstaan en heb je veel moeten opofferen om te komen waar je nu bent?
Hoe het allemaal is ontstaan? Ik begon feestjes te organiseren in de garage. Er hingen lasers, blacklights, alles was aangekleed. M’n vrienden kwamen op vrijdag langs om los te gaan en ik stond de hele avond te draaien.

Vervolgens ben ik bij een discotheek gaan draaien genaamd Disco Tijs (nu ‘Club Epic’), daar ontmoette ik Crypsis, die daar kwam draaien als Crucifier (zijn hardcore alias). We kwamen in gesprek over produceren (daar was ik net mee begonnen) en hielden contact. Want wat bleek, we woonden in hetzelfde dorp, namelijk Denekamp! Één ding werd in ieder geval afgesproken, wanneer de tijd rijp was zouden we samen een track maken.

Heb ik veel moeten opofferen? Het is wat je opofferen noemt. Vanaf het moment dat ik voor mezelf besloot ‘ik wil dit echt’ zat ik 12-14 uur per dag in de studio. Op een gegeven moment kom je op een punt dat je denkt, deze tracks klinken wel aardig.

Grzegorz (Crypsis) kwam op een dag bij mij langs en ik had het begin van ‘Darkness is Calling’ gemaakt. Hij luisterde en was helemaal enthousiast. Toen vroeg hij ‘zullen we deze track samen afmaken, als collab!’ Want vervolgde hij, ik moet in februari een live-act doen op Hard Bass, dan kan de track daar in verwerken. Nadat ik even naar buiten was gelopen om een vreugdedansje te doen, kwam ik weer terug de studio in om aan te geven dat ik dat wel een cool idee vond.

Zo gezegd zo gedaan, eind 2010 was daar ‘Darkness is Calling’, de eerste Radical Redemption track.

2. Hoe ben je terechtgekomen bij Minus is More en zul je daar blijven?
Via het contact dat ik had met Grzegorz ben ik terecht gekomen bij Minus is More. Na ‘Darkness is Calling’, heb ik ‘You Don’t Know Shit’ & ‘The Worst Nightmare’ gemaakt. Die heb ik Grzegorz laten horen, hij vond ze vet en is er mee naar Minus is More gegaan.

3. Kun je wat vertellen over je leven vòòr Radical Redemption?
Mijn leven voor Radical Redemption bestond nagenoeg alleen maar uit drummen. Mijn doel was ook om de beste drummer van de planeet te worden. Voordat ik begon met het produceren van de muziek die ik nu maak, stak ik al m’n tijd in drummen. Al m’n verdiende geld gaf ik uit aan het uitbreiden van m’n drum kit. Drummen was echt m’n passie en dat is het nog steeds.

Je kunt het on-stage ook zien, ik sla nagenoeg alles mee. Maar ook in m’n tracks is het goed te horen dat het ritmische er echt in zit.
1606888_705221822853220_972417297362278120_n

4. Hoe is het idee achter je LIVE-pak ontstaan?
Op een gegeven moment besluit je om een live-act te doen. Dat is allemaal hartstikke leuk en aardig natuurlijk, maar we kennen de live-acts zoals ze zijn. Wat kun je nou doen om echt op te vallen? Iets dat stoer is, herkenbaar, exclusief, anders.

Via m’n vader kende ik een zeer creatieve man die in Amsterdam zit. Met hem heb ik een afspraak gemaakt en ben ik, met mijn ideeën op papier, in gesprek gegaan. We zaten al vrij snel op één lijn en is hij aan de slag gegaan.

Als je wilt opvallen, moet je iets doen dat anderen niet doen.

5. Je merkt aan jou dat je echt helemaal opgaat in de muziek. Waarom heb je besloten om Hardstyle te maken, waarom geen Drum ‘n Bass of Hardcore, o.i.d?
Als je m’n laatste album ‘The Spell of Sin’ luistert, hoor je zowel Drum ’n Bass als Hardcore tracks. Om er zo nu en dan eentje te doen, vind ik geen probleem. Maar wanneer ik echt volledig dat soort muziek zou willen produceren, dan zou ik het doen onder een andere alias. Radical Redemption’s ‘core business’ is Hardstyle.

6. Je maakt Hardstyle, muziek waar jij voor staat. Maar toch is het altijd de rauwere kant. Zouden we je ooit een track zien maken met bijvoorbeeld een ‘Wildstylez’? Ik snap dat het niet binnen je gebruikelijke straatje past, maar je geeft aan dat je alles wilt doen wat jij wilt, ongeacht wat.
Stijlen combineren, altijd interessant! In de toekomst heb ik een collab staan met bijvoorbeeld Frontliner. Het is gewoon vet om stijlen te blenden, dat geeft ook een extra uitdaging. Ik vind alles best, als een track maar ballen heeft. Een melodie kan zomers of euforisch zijn, maar toch ballen hebben. Tracks als ‘So High’ of ‘Cats, Jets & Breaks’ zijn voor mij het ultieme voorbeelden van ‘un melodie de euforie’, maar met ballen.

Ik ga in ieder geval geen track maken waar ik niet achter sta, niet stoer vindt, of geen ballen vindt hebben.

7. Je bent een ontzettend grote artiest aan het worden. Word je veel herkend op straat?
Als ik eerlijk ben moet ik zeggen dat ik me verbaas over het feit hoeveel mensen me herkennen. Natuurlijk is dat een goed teken voor het merk ‘Radical Redemption’. Iedereen is er heel positief over en vind het vet voor me wat ik tot nu toe bereikt heb.

Ik vind het alleen erg jammer dat ik m’n feestjes niet meer kan vieren. Als ik op een feest ben, ben ik non-stop bezig om foto’s/praatjes te maken met mensen. Feesten zit er niet meer in. Daarnaast is het voor vrienden erg vervelend om telkens te moeten wachten, foto’s te maken voor anderen, het schiet gewoon niet op. Dat is helaas wel de keerzijde. Maar er komt een dag dat ik helemaal verkleed de hele dag uit m’n plaat ga zonder dat iemand weet dat ik er geweest ben!
1606888_705221822853220_972417297362278120_n

8. Wat is het eerste dat je hebt gekocht met je verdiende Radical Redemption geld? Buiten studio-apparatuur om.
Euuuuuuuh, buiten studio-apparatuur om. Dat was m’n nieuwe auto in juni vorig jaar. Dit kwam omdat m’n vorige er na 400.000 kilometer mee ophield.

9. Collabs als ‘Insanity’ klinken echt als Frequencerz, heb je hier dan ook veel invloed op, of laat je het touw hier vieren en ze hun gang gaan?
Voor het album ‘The Spell of Sin’ vond ik het belangrijk om verschillende sounds te laten horen. Bij een plaat zoals ‘Insanity’ hebben we bewust gekozen om de Frequencerz kick en synth te gebruiken. De sfeer, vocal en drums in de track zijn wel echt Radical, de melodie is een mix van beide.

10. Kun je iets noemen over jezelf dat niet veel mensen weten?
Ik spaar de boeken van de Guinness World Records, sinds 2004!

11. Minus Militia lijkt nu al de meest spraakmakende LIVE-act van 2014 te worden. Hoe is het ontstaan?
Eind 2012 zaten Ben (Chain Reaction) en ik in Australie. Minus is More -LIVE-, had z’n laatste gig gehad tijdens Thrillogy, het was dus tijd voor iets nieuws. Terwijl we in Sydney een drankje zaten te doen, begonnen we te brainstormen. Hier werden de eerste ideeën op papier gezet. Vervolgens toen we terug in Nederland kwamen hadden we polshoogte genomen. De conclusie was dat het voor de toekomst zeker een interessant idee zou zijn!

In de zomer van 2013 kregen we het bericht van b2s dat ze ons drie wilden boeken voor Hard Bass 2014, als afsluiter. Maar ze wilden iets speciaals en vroegen zich af of we nog een idee hadden. Nou, ons idee kon uit de ijskast.

Terwijl ik afgelopen zomer bij Ben in Amsterdam zat te eten, buiten op een terrasje, kwam ik met de naam ‘Minus Militia’ op de proppen. Ben’s reactie was meteen “Jaaa man, vet!” en dat was ook de reactie van de rest.

Zo konden we b2s laten weten dat ‘Minus Militia’ was geboren, ready for Hard Bass!
1606888_705221822853220_972417297362278120_n

12. Ben je op dit moment drukker met Minus Militia of met Radical Redemption?
Ik ben erg druk geweest met Minus Militia. In de tussentijd heb ik als Radical nog het anthem gedaan voor ‘Beat the Bridge’, ik werk momenteel aan een collab met Chain Reaction en eentje met Deepack. Daarnaast heb ik net ‘Brutal 4.0’ afgerond. Ik ben met beide dus druk bezig, maar het houdt je van de straat!

13. Zullen de tracks van Minus Militia binnenkort uitkomen, of blijven het LIVE-act exclusives?
Nee, de tracks zullen op korte termijn niet uitkomen. Daarom hebben we ook besloten dat alleen de liveset van Hard Bass online zal komen. De rest van de sets zullen niet online te vinden zijn. De tracks van Minus Militia zullen soms wel gedraaid worden in onze eigen sets (Radical, Crypsis of Chain Reaction), maar er later uitgeknipt worden.

Als je de tracks wilt horen, zul je naar de live-act moeten komen!

14. Met Annihilate en The Spell of Sin heb je tussendoor niks gereleased en telkens alles op het album gezet. Ga je dat nu weer doen, dus komt er over een tijdje weer een nieuw album of ga je nu wel nieuwe losse tracks releasen?
Sowieso heb ik het ‘Beat the Bridge’ anthem al gereleased 3 weken geleden. Maar, ik geloof in de kracht van een album, laat ik het daar bij houden.

15. Wat is de reden dat er nog NOOIT iemand een remix heeft gemaakt van jouw tracks?
Grappig dat je dat vraagt. Toevallig heeft Digital Punk net een remix klaar van ‘The Black Demon’. Via deze weg wil ik nogmaals melden, ‘Renee, puik werk. Echt een hele dikke remix.’ Ik heb de track al een paar keer mogen draaien en het publiek gaat er echt massaal los op!!

16. Denk je dat euforische en raw Hardstyle ooit een compleet eigen genre zullen worden en wat is daarbij je visie op de Hardstyle in de komende jaren?
Laten we met z’n allen hopen van niet. Hardstyle als genre wordt gewoon steeds diverser. Je ziet nu ook al een tweesplitsing ontstaan in de ‘Raw Hardstyle’. Je hebt het ’toegankelijke harde’, zoals Adaro, Crypsis, Digital Punk, Chain Reaction, B-Front en ik zelf, maar daarnaast ontstaat er ook het ‘industriële harde’, zoals Thera, Delete, Deetox, Wavolizer, etc.

Overigens heb ik een hekel aan de benaming ‘Raw Hardstyle’, wat ik maak is Hardstyle, vanuit mijn visie. Maar Nederland heeft altijd de drang om dingen in hokjes te plaatsen. Ik weet nog dat Frontliner op een gegeven moment die happy hardcore-achtige track had gemaakt en die wijsneuzen op fora het meteen om moesten dopen tot ‘Happy Hardstyle’. Nee mensen, niet alles hoeft altijd in een hokje. Laat het gewoon zijn.

Als ik naar m’n eigen boekingen kijk, zie ik dat de wat hardere sound al populairder wordt in het buitenland. De buitenlandse boekingen nemen echt toe. Daarnaast is de hele Hardstyle scène groeiende. Een serieuze scène, met goede roots.

Zelf ga en ging ik het liefst naar een feest waar opbouw te vinden is in de line-up. In het begin wil je gewoon lekker euforische Hardstyle horen en naar mate de dag vordert mag er opgebouwd worden. Zo kun je ook het hele spectrum van de Hardstyle in één dag aan bod laten komen.

Reageren