Timo van Dommelen
Door Timo van Dommelen

Een paar dagen geleden verscheen er op de website van Insomniac, organisator van onder andere de bekende EDC festivals, een artikel met daarin de opkomst van het psytrance genre in de VS. In dit artikel werd ook gesproken over hardstyle in de VS. Dit is wat zij er over te melden hadden: “we’ve seen genres explode onto the mainstream, only to nosedive into oblivion just as quickly. For many, hardstyle in America fell victim to that fate.”

In het artikel komt ook een psytrance DJ, genaamd Astrix, aan bod. Zijn reactie op de bovenstaande quote is als volgt: “Hardstyle is a very ‘easy’ genre to produce, and I think there were a lot of low-quality productions that flooded the market, and people just lost interest.”

Het statement is duidelijk, hardstyle is stervende in de VS en volgens DJ’s uit andere genres zijn de mensen hun interesse in de muziek verloren, maar is dat ook wel zo? Eén ding is zeker, wij zijn het hier niet mee eens. Wekelijks reizen er nog steeds hardstyle DJ’s af naar de VS om het genre en de beleving daar naartoe te brengen.

atmozfears-tour-schema-gateVorig jaar heeft onze zuiderbuur Coone met zijn destijds nieuwe album Less Is More een volledige tour gedaan door Amerika. Afgelopen weekend is Atmozfears zijn GATE tour begonnen in zowel de VS als Canada, waar hij in februari in het totaal nog 6 keer zal zijn om zijn Amerikaanse en Mexicaanse fans blij te maken met een dosis hardstyle. Het is dus zeker niet dat hardstyle aan het verdwijnen is uit de VS, sterker nog, het lijkt erop alsof steeds meer artiesten de trip overzees maken.

Ook andere artiesten zijn dit jaar al afgereisd naar de VS. De live-act Minus Militia, Radical Redemtion en Angerfist waren begin dit jaar al te vinden op Basscon en het Italiaanse duo TNT, aka Technoboy ‘N’ Tuneboy, hebben zelfs hun 15-jarig jubileum gevierd in het Belasco Theater in Los Angeles afgelopen weekend. Beiden edities waren volledig uitverkocht.

tnt-at-bass-con-2Dan is er nog de kwestie dat hardstyle een genre zou zijn dat te makkelijk te produceren is, zoals Astrix aangeeft in het artikel van Insomniac. In een interview met Hardwell dat we een tijdje geleden hadden,  geeft hij aan dat hardstyle een ontzettend moeilijk genre is om te produceren: “Maar het blijft een moeilijk genre om te produceren. Mijn waardering voor hardstyle producers is dan ook altijd al erg hoog geweest, omdat deze gasten echt weten hoe ze het beste uit hun ideeën en sounds kunnen halen.”

In 2014 was er ook het conflict tussen Deadmau5 en Wildstylez, waar Deadmau5 Wildstylez ervan beschuldigde zijn track gekopieerd te hebben. Deadmau5 beweerde zelf dat hij binnen een uurtje wel even een hardstyle track zou maken, waar hij volgens de meesten, heel hard in faalde. Zo makkelijk is het dus ook weer niet. Dit wil niet zeggen dat hardstyle meteen het moeilijkste te produceren genre is, maar het geeft wel aan dat het zeker niet zomaar te doen is.

“On the stream, the Mau5 had some struggles. He was under the eyes of a good majority of professional hardstyle producers who were watching him make classic rookie mistakes in producing the genre.”

Geconcludeerd kan worden is dat hardstyle zeker geen ‘dood’ genre is in de VS. Steeds meer DJ’s reizen af naar de VS, maar ook Canada en Mexico, om de wereld van hardstyle uit te breiden en meer mensen kennis te laten maken met deze prachtige muziekstyle.

Foto’s: AtmozfearsBasscon & TNT

Reageren