Laurens van Beers
Door Laurens van Beers

Hardwell en hardstyle gaan de laatste tijd goed samen. Naast zijn eigen solo-track die hij draaide tijdens Ultra Miami, heeft hij ook een remix uitgebracht van de track ‘Don’t Let Me Down’ van Chainsmokers. Ondanks dat hij al vaker hardstyle draaide in z’n sets kwamen deze tracks toch als een behoorlijke verrassing. We vonden dus dat het tijd was om hem er eens het een en ander over te vragen.

Speciaal daarom maakten we een afspraak om te gaan zitten met de voormalige #1 Dj van de wereld om te praten over, jawel, hardstyle!

Je hebt onlangs een schokgolf door de hardstyle scene gezonden toen duidelijk werd dat je een remix had gemaakt met het Dirty Workz talent Sephyx. Hoe kwam deze collab tot stand en waarom heb je voor Sephyx gekozen?
Het is iets wat ik al heel lang wilde doen en ik wilde werken met iemand die ik erg waardeerde, dus Sephyx was de perfecte match. Ik ben heel erg blij met het eindresultaat! Als je goed hebt geluisterd naar m’n sets de afgelopen jaren dan weet je dat ik het leuk vind om zo nu en dan hardstyle tracks te draaien aan het eind van m’n sets. Voor mij voelde het dus heel natuurlijk om met iemand aan een hardstyle remix te werken en dat was ook meteen de beste manier om dit gevoel te introduceren. Ik maak al jaren m’n eigen edits dus waarom zou ik niet een keer iets met hardstyle officieel uitbrengen?

Helemaal mee eens. Hoe ging de samenwerking eigenlijk? Merkte je veel verschil tussen hardstyle en je ‘gewoonlijke’ studiowerk? Mensen zeggen dat hardstyle een ontzettend moeilijk genre is om te produceren.
Daar hebben ze helemaal gelijk in! Het is grappig want als je naar hardstyle producers kijkt die hun interesses verleggen en in een ander genre gaan werken, zie je dat ze het snel oppakken en dan ook echt meteen knallen! Ik vind persoonlijk dat ik wel een goed oor heb voor de sound en heb dan ook genoeg zelfvertrouwen in de studio als ik eraan werk. Maar het blijft een moeilijk genre om te produceren. Mijn waardering voor hardstyle producers is dan ook altijd al erg hoog geweest, omdat deze gasten echt weten hoe ze het beste uit hun ideeën en sounds kunnen halen.

De remix is inmiddels al meer dan 3.500.000x bekeken op YouTube alleen al! Denk je dat hardstyle klaar is voor de wereld, of beter gezegd, denk je dat de wereld klaar is voor hardstyle?

Ik weet het, echt ongelofelijk! Ik wist dat het populair zou zijn, ofja dat gevoel had ik gewoon, want ik had er zo’n ongelofelijk goed gevoel over. Dus ik ben heel blij om te zien dat hij het zo goed doet. Het is een genre waar ik een grote liefde voor heb en ik ben trots om deel te mogen nemen aan de geweldige hardstyle community. Voor mij is het een beetje van beide eigenlijk, want hardstyle bestaat al te lang om het nog groter te gaan zien in de mainstream, maar aan de andere kant weet een groot deel van de mainstream nog niet hoe groot hardstyle aan het worden is. Maar het is een begin en dat is heel goed natuurlijk!

hardwell hardstyle interview
Eerder dit jaar draaide je tijdens Ultra Miami, waar je je ‘eerste’ solo-hardstyle-track draaide. Dat is iets compleet anders dan een remix samen met een hardstyle artiest! Hoe reagerde het publiek op deze nieuwe Hardwell sound?
Ze werden helemaal gek! Gewoon serieus gek. Het was een leuk deel van m’n set en zeker iets dat ik graag vaker ga doen in toekomstige sets.

Gaat deze track een officiële release krijgen op Revealed Recordings ergens in de nabije toekomst? Dat zou betekenen dat je hardstyle nogmaals gaat linken aan het merk Hardwell.
Wie weet? Misschien? De tijd zal het leren. Ik heb wat ideeën en ik hoop dat dit gaat gebeuren in de toekomst, maar het is lastig. M’n agenda zit helemaal vol op dit moment en Revealed heeft een druk schema met betrekking tot releases, artiesten, events en ga zo maar door. Zeg nooit nooit!

Revealed is een platform waar een breed scala aan tracks op uitgebracht worden. Er zijn namelijk al eerdere hardstyle releases voorbij gekomen. Dit betekent dat Revealed open staat voor innovatie en experimenteren. Was dat ook de intentie toen je het label startte?
Zeker weten! Het label is niet gefixeerd op een enkele sound, idee of richting. Ik wilde altijd al wat opener zijn en ik zit dan ook vol met innovatieve gedachten. Ik vond het belangrijk dat het label artiesten van alle soorten en maten kon ontvangen. We hebben onze trademark sound en visie, maar dit is constant aan het veranderen. Je moet wel open-minded zijn met je muziek en ideeën om vooruit te kunnen blijven streven als artiest.

De hardstyle wereld is geen geheim voor je, omdat je al vaker verschillende tracks draait. Kan jouw interesse in hardstyle een ‘liefde’ genoemd worden? En waar komt deze interesse/liefde vandaan?
Ik ben zeker weten een grote fan. Ik heb veel liefde voor de scene, de fans en alles wat de artiesten doen. Ik houd van het unieke aspect dat hardstyle artiesten toevoegen aan hun producties en heb veel respect voor al die producers, omdat ik weet dat het heel zwaar is om zo ver te komen. Omdat ik opgegroeid ben in Nederland ken ik het genre al heel lang en ik heb er al van jongs af aan een connectie mee.

hardwell interview hardstyle
In een eerder interview gaf je aan dat je nooit zo ver had kunnen komen zonder je ouders. In de hardstyle scene zijn we gewend dat onze ouders de muziek 
‘ongeïnspireerde herrie’ noemen. Hoe denken zij hierover?
Haha, ik denk dat iedere Dj dat ooit wel heeft gehoord van z’n ouders. Hardstyle, door haar harde sound, is natuurlijk een genre wat niet alle ouders kunnen waarderen. Maar het was zeker een sound die ik graag hard afspeelde toen ik begon met Dj’en.

Is er een kans dat we Hardwell gaan zien op de line-up van een hardstyle event, met een hardstyle set, binnenkort?
Ik heb er op dit moment geen plannen voor dus het is zeer onwaarschijnlijk. Maar zeg nooit nooit!

Naast Sephyx hebben we ook gezien dat je met Atmozfears in de studio hebt gezeten. Het lijkt er dus op dat het hier niet bij zal blijven. Wat kunnen we nog meer van je verwachten, op het gebied van hardstyle?
Voor nu kan ik daar nog niet te veel over zeggen. Ik heb een aantal verrassingen, maar wat die verrassingen precies zijn en in welk genre blijft nog even geheim. Geduld is een schone zaak!

Robbert, ontzettend bedankt dat je de tijd hebt genomen om onze vragen te beantwoorden. Het is geweldig om te zien hoe iemand als jij zo’n groot hart hebt voor onze geliefde scene.
Jullie bedankt voor het interview! Ga vooral zo door met het supporten van de geweldige hardstyle scene. Heel tof om te zien hoe jullie team dat met zo’n passie doet.

Foto’s door: Rudgr.com

Reageren