Peter de Valck
Door Peter de Valck

Afgelopen donderdag vond in de paleiselijke tuinen van Aquabest Supersized Kingsday Festival plaats. Koning Willy werd die dag 50 jaar oud en dat moest natuurlijk op grootse wijze gevierd worden! Willem-Alexander, die deze dag met zijn vrouw en drie prinsesjes door het centrum van Tilburg paradeerde, zou bij een stevige wind wellicht hebben kunnen meegenieten van de diversiteit aan bass, beats, kicks en melodieën die op maar liefst negen stages te horen waren.

Walhalla van de hardere stijlen

Na een gezellige Koningsnacht in hartje Breda werd ik ’s ochtends vol goede moed wakker. Supersized is op deze nationale feestdag namelijk het Walhalla van de hardere stijlen en daarom is het onmogelijk om zonder verwachtingen naar het evenement af te reizen. De dag dat ik mijn helden en al die bekende gezichten van medeliefhebbers weer te zien zou krijgen was aangebroken. Het zonnetje scheen, maar niet veel later kwam de regen met bakken uit de hemel. Dit was echter ook maar van korte duur en de zon kwam weer tevoorschijn. Niets is zo veranderlijk als het weer in Nederland, zou ook later die dag blijken.

supersized kingsday best aquabest vlammen stampen verslag report

Wij zullen vlammen

Iets later dan gepland, arriveerden mijn vrienden en ik op de parkeerplaats. Vanaf daar namen we een pendelbus naar het terrein. Bij entree Máxima voegden wij ons in de enthousiaste en oranjegekleurde menigte. De doorstroming verliep soepel en in een mum van tijd stonden we bij de muntverkoop. Je betaalde €10,- voor één strip met 3,5 munt. Omgerekend is dat €2,86 per munt. ‘Royale’ prijzen, maar op zo’n feestelijke dag als deze is het niet erg om de evenementenbranche te steunen, zullen we maar zeggen. Daar stond tegenover dat de ticketprijs ‘slechts’ drie tientjes bedroeg.

Omdat wij geen timetable hadden ontvangen aan de ingang was het flink puzzelen waar de vele area’s en faciliteiten zich zouden bevinden. De splinternieuwe Woov app bracht oplossing. We passeerden de Raw, dat op het eerste gezicht een tweede mainstage leek te zijn, en snelden ons naar de dichtsbijzijnde bar voor een Desperados. Vervolgens zetten wij onze koers voort naar de eerste act van de dag: Authentic. Onder het motto “wij zullen vlammen” trokken we ten strijde. Het talentvolle duo uit Hilvarenbeek draaide voornamelijk oudere en nieuwe melodieuze platen van talenten en gevestigde namen in de scene. ‘World At Peace’, ‘Voice Of Silence’ en Bioweapon’s ‘Bass Power’ kwamen aan bod in het eerste half uur op de Hard News Talent area, een première op Supersized.

supersized kingsday best aquabest vlammen stampen verslag report
Helemaal aan de andere kant van het water bevond zich deze Hard News blokhut en ietsje verderop de Classics area. Ik baalde dat ik de melodietjes van de talentvolle tweelingbroers van Sound Rush en de kroonprinsen van Hardstyle, Bass Modulators, had gemist. Authentic en The Beholder zorgden er gelukkig al snel voor dat deze teleurstelling omsloeg in euforie. The Beholder begon zijn set met early platen als ‘Losing My Feeling’ en draaide vervolgens zijn keiharde collabs met Zany (‘Midnight’, ‘Euphoria’, ‘Arise Remix’ ‘Act Of Rage’ en ‘Who Wants This’). ‘Upgrade The Noize’ was ook een plaat die ik al lang niet meer gehoord had en de spreekwoordelijke toon was gezet.

Wilhelmus

Er zouden heel wat kilometers gevreten worden, want we waren alweer onderweg naar de andere kant van het terrein. Revelatie Phuture Noize presenteerde zijn ‘Pursuit of Thunder’ album in drie kwartier en daarnaast draaide hij onder andere ‘Suicidal Superstar’, ‘Aftershock’, ‘The Paradox’ en ‘Not Afraid Remix’. Het was prachtig dat tijdens zijn liveset het zonnestralen begon te regenen. Dat toverde een lach op de gezichten van alle rauwdouwers.

supersized kingsday best aquabest vlammen stampen verslag report
De tekst “Wilhelmus is meer van het Rauwe” stond er in de stage verwerkt. Het duurde dan ook niet lang totdat MC DL na de set van Phuture Noize en voordat de set van Adaro begon het Wilhelmus inzette. Iedereen zong uit volle borst mee.

Ik kreeg een WhatsAppje dat een groep vrienden zich hadden verzameld bij de heren van Audiotricz. Ik bedacht me geen seconde en ging al stuiterend naar de main. Het was behoorlijk warm en druk in de tent, maar linksvoor kwam ik onze wolfpack tegen. Audiotricz brachten met ‘Fallen Horizon’, ‘The Project’, collabs met Atmozfears, ‘Savannah’ en ‘Her Voice’ (Headhunterz Remix) het eensgezinde publiek in extase. ‘Fallen Horizon’ is voor mij persoonlijk een kanshebber voor de TOTY (track of the year). Wat een pareltje!

Hardstyle Rockers

Toen Wildstylez werd geïntroduceerd, gingen we naar the good old Donkey Rollers op de Zany & Friends stage. Het miezerde een beetje, maar dat deerde ons niet. Wij konden namelijk wel wat afkoeling gebruiken. Afgezien van de hardcore area’s waren ook bijna alle stages geheel of gedeeltelijk overdekt. De knotsgekke Jowan, Zany en DV8 kwamen op de proppen met hun #DR15YRS album. We gingen helemaal uit ons dak op ‘What We Are’, ‘Human Enemy’, ‘Silver Bullet’ en ‘Fusion Of Sound’. Wat gingen die kicks van ‘What We Are’ ontzettend hard; het deed me denken aan de karakteristieke Donkey sound van weleer. Een aantal klassiekers die in een nieuwe jasje gestoken waren, deden mij niet zoveel helaas. Het geluid was daarentegen ook niet loepzuiver.

supersized kingsday best aquabest vlammen stampen verslag report
Na deze set ging ik als de bliksem een Hollandse lekkernij halen; een pannenkoek met stroop. Het assortiment aan eten en drinken was ontzettend uitgebreid. Van Asian food tot poffertjes en van goudgele rakkers tot Jillz. We bleven even bij de 360 Red Bull schommel staan, alvorens we back in time gingen met Slim Shore.

It ain’t much, if it ain’t Dutch

Deze Fusion Records held deed de naam van zijn alias eer aan; Dutch Master! Hij draaide heel gevarieerd, mixte snel door en knalde ‘Robin’s Revenge’, ‘Chemical’, ‘Shut Up’, ‘The Next Level’, ‘Scary Noises’, ‘Charger’, ‘Trapped (Solaio Mix)‘, ‘Taste Me’, ‘Wicked Generation Remix’ en ‘Get Up’ door de speakers. Het geluid was bovendien een stuk beter dan bij The Beholder. Dit was misschien wel de beste set van de dag. Uiteraard bleef ik hier om de enige echte koning te aanschouwen (sorry Willem). Bas Oskam, beter bekend als Noisecontrollers, trapte hier zijn Attack Again Tour af. Hij trok ten aanval als het Nederlands Elftal in haar beste dagen. Bijna heel zijn discografie uit de gloriejaren kwam voorbij. ‘Escape’, ‘Communicate’ en ‘The Space We Created’ verdienen een speciale vermelding. De sfeer tijdens zijn set was on-ver-ge-te-lijk!

supersized kingsday best aquabest vlammen stampen verslag report

Cloud nine

Zwevend op een oranje wolk vertrok ik naar de andere kant van het water om onze Australische vriend Delete nog een dik halfuur te zien schitteren. Absolute hoogtepunten waren ‘Hardstyle Matters Remix’, ‘Seeker Of Fire’, ‘Roll Up’, ‘Where’s Your Head At Bootleg’, ‘Formula 2012’ en zijn nieuwste track ‘The Power’. Als je krachtige kicks wil horen ben je bij hem aan het juiste adres. Het enige puntje van kritiek was dat hij veel te snel doormixte.

Vervolgens draaiden Josh & Wesz en Alpha² op de Classics stage en daar was ik niet weg te slaan. Deze uurtjes vlogen voorbij met als grootste aangename verrassingen ‘Fear Of Darkness’, ‘Alexez’ en ‘Magic’ bij Josh & Wesz. De oprichters van A² Records stopten ‘Countdown’, ‘Dark Symphony’ en ‘Blue Horizon’ in hun set.

Leave It All Behind

Afsluiten deden we natuurlijk bij eindbaas B-Front. ‘What We Are’, ‘Human Enemy’, tracks van Beyond Reality (‘Freedom’, ‘EVP’, ‘Eternal Voice’, ‘Beat The Darkness’, ‘Techno’, ‘Deepest Wave’), ‘Dark Moon’, ‘Lost’, en ‘The Crew’ bracht hij ten gehore op de vrij donkere mainstage. Wij stonden in het midden van de tent en daar waren de stroboscopen niet altijd even prettig voor onze ogen. Bob draait aan het begin van zijn set vaak een oude klapper en ditmaal was ‘Leave It All Behind’ aan de beurt. Heel veel respect voor het uit de kast halen van deze track! De set stond garant voor een flinke dosis drive en duistere sferen met een euforische twist.

supersized kingsday best aquabest vlammen stampen verslag report

Conclusie Supersized Kingsday Festival

Met een line up waar je Zijne Majesteit tegen zegt, een koninklijke locatie en een saamhorige sfeer kon dit niet anders dan een topfeest worden. Supersized Kingsday heeft voldaan aan de verwachtingen, maar op sommige punten is er nog ruimte voor verbetering. Supersized Kingsday was dus zeer geslaagd en is volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar. Want zeg nou zelf, wat is er beter dan een lekker potje stampen op Koningsdag?

Reageren