Rik Houwers
Door Rik Houwers

Noorwegen is geen land dat bekend staat als het land waar de hardstyle heel erg populair is. Toch begint het ook daar steeds bekender te worden. Da Tweekaz hebben daar natuurlijk een groot aandeel in, maar er is een nieuwe dj aan de horizon verschenen. Zijn euforische stijl en de emotie die hij in zijn tracks stopt, zorgen ervoor dat zijn tracks veel gesupport worden door de grote namen in de scene. We hebben het hier over Refuzion, een jonge en talentvolle producer/dj uit Noorwegen. Wij spraken met Benjamin Sahba, zoals Refuzion heet, over zijn gewone leven in Noorwegen, zijn allereerste gig op Defqon.1 Festival en natuurlijk zijn toekomstplannen.

Benjamin, jij bent een talentvolle en jonge producer. Kun je jezelf voorstellen?
Bedankt alvast voor dit interview, dat vind ik erg tof! Mijn naam is Benjamin Sahba, 20 jaar oud en ik kom uit Noorwegen waar ik momenteel ook woon.

Wat zijn je hobby’s naast het produceren van muziek?
Als ik niet aan het produceren ben in de studio, dan ga ik graag naar de sportschool, met vrienden chillen en tijd besteden aan mijn vriendin. Ik ben niet iemand die de hele dag in de studio kan zitten om muziek te maken, daar raak ik niet van geïnspireerd. Ik moet het huis uit en andere mensen ontmoeten, daar krijg ik inspiratie van.

Hoe ging school je vroeger af?
Ik heb het tot nog toe goed gedaan op school, maar ik ben nog niet klaar. Vier maanden geleden ben ik begonnen aan mijn bachelor in Music Technology. Ook al heb ik mijn aandacht meer verschoven naar het maken van muziek gaat de opleiding mij goed af. Mijn cijfers zijn nog steeds goed.

Hoe zouden jouw vrienden je omschrijven?
Ik denk dat mijn vrienden mij als een grappige en leuke gast zouden omschrijven. Ik hou ervan om grappen te maken en ik heb een goede zelfspot.

Als we jouw zouden wakker maken voor eten, waar zou je dan wakken voor worden?
Hmm, dat is een moeilijke! Ik moet toegeven dat ik een zwak heb voor junkfood. Kebab, een burger, pizza, noem maar op. Als ik zou moeten kiezen, dan ga ik toch voor de burger. Er gaat niks boven een goede hamburger!

RefuzionDe introductie van Refuzion in hardstyle

Hoe ben je in aanraking gekomen met hardstyle?
Een vriend van mij liet mij op een dag hardstyle zien en horen. Misschien kennen jullie hem wel, hij draait namelijk onder de naam Digital Mindz. Ik kende hem van Youtube nog voor ik wist wat hardstyle was, maar hij liet mij kennis maken met hardstyle. Ik had nog nooit zoiets gehoord en ik vond het zeer interessant om naar te luisteren. Dit was rond 2009.

Wat heeft je doen besluiten om hardstyle te gaan produceren?
Zodra ik hardstyle hoorde was ik verliefd op het unieke geluid en de hoge energie. Ik was al een jaar aan het produceren, dus ik wist hoe moeilijk het was. Ik begon meteen met produceren (of je, althans ik probeerde het) toen ik hardstyle voor het eerst hoorde en ik ben er niet meer mee gestopt.

De hardstyle is upcoming in Noorwegen. Hoe ziet de hardstyle community er momenteel uit in Noorwegen?
Het is een kleine community, maar de liefhebbers van hardstyle in Noorwegen zijn enorm dedicated. Het is nog lang niet zo populair als in Nederland, we hebben maar 3 of 4 hardstyle feesten per jaar. Gelukkig is de hardstyle community in Noorwegen zo dedicated dat ze uit het hele land komen voor de feesten en het publiek gaat altijd uit hun dak!

refuzion-2Da Tweekaz komen ook uit Noorwegen en zijn zeer populair in de hardstyle scene. Inspireren zij jou en hoe hebben ze dat gedaan?
Da Tweekaz inspireren mij enorm, omdat ze zijn begonnen met helemaal niks en nu hebben ze zo’n grote en dedicated fans base. Ze hebben hun eigen gimmick met die eendjes en ze zijn zeer uniek in hun geluid en uitstraling. Ook hebben ze mij enorm geholpen en daar ben ik ze zeer dankbaar voor!

Hoe zou jij je muziek willen omschrijven?
Ik zou mijn muziek willen omschrijven als erg euforisch, emotioneel en met veel energie. Ik hou van die grote euforische melodieën die veel emotie bevatten. Muziek draait voor mij om emoties en gevoelens en ik wil dat mensen meer voelen dan alleen een dikke kick of aanstekelijke screech als ze naar mijn muziek luisteren. Mijn muziek moet aangenaam zijn om naar te luisteren, ook al zit je thuis met je laptop op schoot op de bank. Je hoeft niet perse op een feest te zijn om er van te genieten.

Je bent vrij nieuw in de scene. Hoe kan het dat jouw videoclips zo goed bekeken worden?
Om eerlijk te zijn vraag ik me dat zelf ook af. Voordat ik ‘Without You’ maakte, werden mijn video’s helemaal niet goed bekeken op Youtube, maar deze video overtrof al mijn verwachtingen. Als je mij een jaar geleden verteld had dat ik meer dan 800.000 views had op mijn videoclip, dan had ik je voor gek verklaard, haha! Ik denk dat de tracks waarbij ik een videoclip heb gemaakt dit ook mijn beste tracks tot nu toe zijn. Mensen houden van goede muziek, dus ik denk dat dat de reden is waarom die zoveel zijn bekeken. Verder heb ik gemerkt dat als je een videoclip maakt bij een track, deze meer aandacht krijgt als een foto preview video. Een tip aan alle producers die meer views en aandacht willen creëren, investeer in een videoclip.

Jouw track ‘Without You’ heeft ontzettend veel support gekregen. Hoe voelde dat?
De support was overweldigend, echt waar! Het is ook een beetje surrealistisch om te zien dat zoveel mensen de muziek leuk vinden en je echt helpen met het verspreiden van de muziek. Het was iets dat ik zeker niet had verwacht toen ik begon met het maken van muziek.

Defqon.1 Festival

Je eerste feest waar je mocht optreden was ook meteen Defqon.1 Festival. Hoe was het om op de Walhalla van de hardstyle feesten te mogen staan?
Defqon.1 is mijn beste feest geweest om te mogen draaien, ook al draaide ik op de kleinere Purple area. Het was bomvol met mensen en iedereen die daar stond kwam voor mijn muziek, kende mijn muziek en waren echte fans. Het is een fantastisch gevoel als je je eigen tracks draait en iedereen zingt jouw lyrics en melodie mee. Het is fenomenaal om mee te maken dat mensen van over de hele wereld speciaal voor mij naar Defqon kwamen om mij te zien en mijn muziek te horen. Ik ben Q-dance heel erg dankbaar voor de kans die ik gekregen heb!

RefuzionHeeft het invloed gehad op jouw carrière?
Ik denk dat het voor mij vooral een motivatie boost is geweest. Na Defqon had ik zoveel motivatie om nog harder te werken aan de muziek die ik maak, maar niet alleen door daar te draaien. Ook het bezoek aan het festival heeft mij een enorme motivatie boost gegeven. Mijn grootste doel op dit moment is om op de mainstage van Defqon te draaien!

De toekomst

Heb je op dit moment collabs gepland?
Ik heb een paar collabs gepland met toffe artiesten, maar die informatie ga ik nu niet delen. Dat komt op een later moment!

Wat zijn de verdere plannen voor de toekomst?
Ik ga aankomend jaar meer gigs doen, zodat mensen mij gaan herkennen aan mijn gezicht, identiteit en ook mijn muziek. Het zal een belangrijke stap worden in mijn carrière. Lange termijn plannen heb ik niet echt, want het is vrij lastig om ver vooruit te plannen. Alles kan gebeuren.f

Overweeg je om je in de toekomst in Nederland te vestigen?
Op dit moment ben ik aan het overwegen om naar Nederland te verhuizen voor een maand of twee. Dit staat volgend jaar op de planning en ik ben benieuwd wat voor een ervaring dat gaat worden. In termen van permanent in Nederland wonen: laten we kijken wat de toekomst gaat brengen!

Reageren