Berend van Beers
Door Berend van Beers

Wouter en Bas zijn al jaren een bekend duo in de hardstyle scene. Wie zei je? Prefix & Density natuurlijk! Naast het feit dat ze op grote events als Defqon.1, Dance Valley, Q-BASE, Intents en WiSH hebben gestaan, vliegt de ene na de andere productie uit hun studio. We waren wel benieuwd naar de toekomstplannen van beide heren, en die zijn niet anders dan rooskleurig te noemen!

Allereerst bedankt dat jullie dit interview wilden doen! Laten we beginnen vanaf het begin, hoe is Prefix & Density eigenlijk ontstaan?
Bas: Je hoort van de meeste duo’s wel dat ze elkaar al kennen omdat ze bij elkaar in de buurt wonen, maar bij ons is dat eigenlijk via internet ontstaan. We zaten allebei op een forum waar je eigen producties kon posten en vanuit daar hebben we elkaar toegevoegd. We besloten na een tijdje om een keer af te spreken. Vanuit daar is die klik eigenlijk ontstaan en tegelijkertijd ook Prefix & Density.

Wat is jullie grootste beste herinnering geweest de afgelopen jaren?
Wouter: Nou, het mooiste was dat we al redelijk vroeg ‘support’ hadden van B-Front. Dat was eigenlijk al wel de eerste grote naam die heel veel vertrouwen in ons had. In 2012 toen “Breakout” uitkwam draaide hij hem ook meteen tijdens loudness op de main en we werden platgegooid met berichtjes dat de track gedraaid werd door hem. Toen kwamen we ook gelijk in een stroomversnelling bij Theracords terecht.

Bas: Naast dat was het ook echt ongelofelijk dat we tijdens Defqon.1 2014 op de blue stage mochten staan. Dat was ook echt een moment van ‘what the f#ck??’, dat we de kans kregen om daar te mogen draaien!

prefix density 1Hebben jullie tot nu toe ook wel eens een zware tegenslag gehad?
Wouter: Waar we momenteel eigenlijk tegenaan lopen is dat we gewoon die stap willen maken naar mainstages en grotere podia. We willen gewoon harder groeien en dat alle organisaties het ook kunnen zien bij ons. Je leest het ook hier en daar nog steeds van ‘Prefix & Density zijn nog steeds ondergewaardeerd’ en dat willen we gewoon niet meer hebben.

Wat is voor jullie op het moment een mijlpaal waar jullie naar willen streven?
Bas: Ik denk dat we ooit nog weleens ons eigen evenement willen hosten. Dan zouden we, als we bijvoorbeeld een album zouden maken, dat feest als ‘launch’ kunnen gebruiken voor het album.

Wat we ook echt wel zouden willen is meer optreden in het buitenland. We hebben veel fans die uit alle hoeken van de wereld komen en we zouden best weleens in bijvoorbeeld Amerika of Australië willen staan.

Tijdens Rebirth hadden jullie voor het eerst het concept ‘Brain meets Brutal’ gepresenteerd. Hoe zijn jullie op dat idee gekomen dat jullie een onderscheid willen maken tussen meer ruige tracks en tracks met meer gevoel en emotie?
Wouter: In feite is het gewoon het tonen van ons character op het podium. Bas is meer van het lompe en ik ben wat rustiger ingesteld. Voor ons was dit dé manier om die verschillen tussen ons 2 te laten zien.

prefix density 2Het eerste wat ik dacht bij ‘Brain meets Brutal’ was een album. Hebben jullie al eens gedacht aan een album maken?
Wouter: Toevallig zitten wij wel te brainstormen over een album. We hebben het gevoel dat een album de volgende stap gaat worden in onze carrière. We zijn vooral aan het nadenken over hoe we een album zouden aanpakken qua thema en release etc. Qua produceren is het echt geen probleem aangezien de platen al de studio uit vliegen!

Bas: Ik denk dat we het ook gewoon origineel moeten aanpakken, zoals op wat voor manier het album wordt verspreid, in plaats van dat het maar op een CD’tje weggezet wordt. Met het brainstormen hopen we hier origineler in te zijn, qua tracks en qua zaken er omheen.

Hoe denken jullie dat hardstyle eruit gaat zien over 5 jaar?
Wouter: Nou ik denk en hoop eerlijk gezegd dat de komende 5 jaar hardstyle wat meer gaat terugdraaien naar 3-5 jaar geleden, wat je al bij een paar tracks van bekende artiesten kunt horen.

Het is meer de vraag of artiesten durven om risico’s te nemen. Je hebt jongens nodig die het voortouw nemen om met vernieuwing te komen binnen een scene.

Bas: Ik heb op het moment ook wel het idee dat evenementenorganisaties meer de leiding hebben. Ze spelen ‘safe’ met het neerzetten van line-ups. Logisch, het gaat ook over het verdienen van geld en inzetten op een laag risico, dus dan is dat een begrijpelijke keuze. Er mag echter wel wat meer diversiteit in wat mij betreft.

Wat betekent hardstyle nu eigenlijk voor jullie?
Bas: De laatste tijd produceren we steeds meer en luisteren we ook meer naar andere genres, maar ik denk dat hardstyle meer een gevoel is wat binnen in je opkomt. Dat heb ik bij geen een genre kunnen vinden. Je hebt hardcore, hardtrance, al dat soort genres, maar nergens anders heb je echt die energie dan bij hardstyle. Pak bijvoorbeeld een track zoals “Release” van Atmozfears, daar merk je al dat dat gevoel zoveel meer opgewekt wordt dan bij andere genres. Je hebt ook een onbeperkte vrijheid qua klanken, melodieën en zangstukken voor in een track.

Wouter: Ik snap wel hoe je denkt. De laatste tijd luister ik andere muziek en dat is ook gewoon vet, bijvoorbeeld Above & Beyond. Maar dan toch vaak als je in de climax zit voelt het net niet aan als een climax en dat heb je bij hardstyle wel.

Bas: Vooral vroeger hoe je er een beetje in bent gerold is wel grappig. Want als ik uitging met vrienden ginge we naar een plaatselijke discotheek die best aardige feesten organiseerde. Die boekte dan artiesten zoals Donkey Rollers en Showtek en als je dat dan voor het eerst daar hoorde dan was het al helemaal van ‘hey dit klinkt echt super dik!’

Hoeveel tijd steken jullie in de voorbereiding van een optreden?
Wouter: Het ligt er maar net aan of het een grote boeking is of een kleinere. We willen meestal wel wat nieuwe tracks klaar hebben om daar te kunnen draaien. Maar als het gaat om een normale boeking zorgen we er een dag van tevoren voor dat we een ruime playlist hebben liggen. Ook een beetje letten op welke artiesten er draaien zodat je je tracklist daarop kunt aanpassen. Maar naast de tracklist moet je natuurlijk je blouse nog even strijken..

Als jullie mochten kiezen, met welke artiest zouden jullie dan nog een collab willen doen?
Wouter: Simpel, B-Front natuurlijk!

Bas: Hans Zimmer, sowieso! Zou een interessante collab kunnen worden! Hij is echt een baas.

prefix density 3Waarschijnlijk kan ik het antwoord wel verwachten, maar naar welke artiest kijken jullie op?
Wouter: B-Front, vanzelfsprekend!

Bas: Ik denk ook nog wel een beetje Showtek. Maar meer dat ze hun eigen ding zijn gaan doen. En iedereen lachte ze ook uit met die beslissing, maar aan het eind hebben ze iedereen gewoon een keiharde ‘slap in the face’ gegeven! Iedereen dacht dat het niks zou worden maar toch zijn ze uiteindelijk zwaar populair geworden. Daarnaast hebben we ook enorm veel respect voor hun skills in de studio. Je hoort de oude Showtek sound nog steeds terug in de tracks. Ook een eervolle vermelding naar Headhunterz die inmiddels dezelfde weg in versnelde vorm aan het vorm aan het volgen is!

Naast optreden op een feest, wat is jullie favoriete feest om te bezoeken?
Wouter & Bas: X-Qlusive Holland. Dat was gewoon echt een tof feest. Geen gezeik en een dikke sfeer!

Jullie zijn overigens ook bezig met een collab, namelijk “Prefix & Density vs. Degos & Re-done ft. MC Livid – Fight your Fears”, wat overigens echt een mega lange naam is! Wanneer kunnen we die verwachten?
Wouter: Als je onze social media een beetje in de gaten hebt gehouden weet je dat we bezig zijn met het schieten van de videoclip voor de track. We zijn er nu redelijk ver mee en er wordt binnenkort een preview online gezet. De release staat al gepland!

Naast dat komt de release van “Just a Memory” er op 6 januari aan en zijn we zelfs bezig met een remix van een hele bekende plaat, namelijk “Phuture Noize – Terrordome!”

Volg Prefix & Density online:
https://www.facebook.com/prefixdensity
https://twitter.com/prefixdensity
https://www.instagram.com/prefixdensity
https://www.youtube.com/user/prefixdensity

Reacties

 • Ricardo van de Beek 25 november 2015 - 15:21

  Als er twee gasten zijn die het dik verdienen zijn zij het wel.
  Produceren veel en de kwaliteit is altijd hoog.
  Ze maken onderscheid met Brains meets Brutal en zijn hele toffe gasten!

  Ga zo door mannen!

  -Ricardo

  Quote

Reageren