Juno Coolen
Door Juno Coolen

Volgens de hardstyle liefhebbers is er een nieuwe hype ontstaan: kenmerken van psytrance, welke op het moment veelvuldig gebruikt worden in de huidige hardstyle. Deze trend/hype wordt ook door veel artiesten erkend en gehanteerd, met name doordat de hardstyle tegenwoordig wel eens als eentonig wordt beschouwd. Men vroeg zich voornamelijk af waar de invloeden vandaan kwamen en wat voor gevolgen het zou hebben.

Psytrance is een muziekstroming afkomstig van goa (India) en wordt om deze reden ook vaker goa trance genoemd. Door de jaren heen is de muziekstijl vertakt door de behoefte aan vernieuwing en kent psytrance op het moment veel variaties. De muziekstijl is een vorm van elektronische muziek, maar is veel minder commercieel ingesteld. Ook zijn de evenementen en festivals over het algemeen kleinschaliger. Toch worden de internationale evenementen wereldwijd goed bezocht.

De oorsprong van psytrance in de hardstyle is enige tijd geleden ontstaan. Rooler erkent zichzelf als de bedenker van de huidige hype. Met de track ‘Number 23’ met Sasha F leek de eerste hardstyle track met psytrance invloeden geboren te zijn aan het eind van 2015. Vervolgens kwam Rooler met de remix van de track ‘Luminite – Destruction’. Ook hierin kwam de psytrance bassline voor.

Eind vorig jaar verscheen er een Psy edit van ‘Code Black – Pandora’ op de podcast van Brennan Heart. Deze track werd vervolgens door Brennan Heart gedraaid op Qlimax 2016. De psy edit leek enorm in de smaak te vallen bij het publiek, maar kennelijk niet alleen bij het publiek. De commotie ontstond pas echt toen Sub Zero Project de preview van ‘The Project’ online gooide. Er werd gesproken van een nieuwe trend binnen de hardstyle scene, maar is dit terecht?

De laatste tijd valt het op dat meer artiesten experimenteren met deze nieuwe invloeden. TnT, Code Black, Toneshifterz & Cyber zijn een greep uit de artiesten die hiermee experimenten. Opvallend is dat het vooral buitenlandse artiesten zijn. De 89e editie van Isaac’s Studio Sessions begint met een nieuwe track van TnT genaamd ‘Psylent Hill’. De Italianen hebben deze track geheel gewijd aan de nieuwe trend binnen de hardstyle. Ook plaatsten Cyber & Toneshifterz berichten dat ze zich aan de nieuwe hype willen wagen en Audiofreq dat hij blij is met de nieuwe invloeden. Ook maken er sommigen er een grapje over zoals The Machine.

Een nieuwe trend neemt natuurlijk ook tegenstanders met zich mee. Sommigen vinden de nieuwe invloeden niet passen bij de hardstyle of vinden dat de nieuwe hype te veel uitgemolken wordt en sommigen denken dat de hype alweer voorbij is voordat we het door hebben.

Al met al kunnen we concluderen dat dit pas het begin is van de nieuwe hype en we zijn razend benieuwd wat voor gevolgen dit gaat hebben op de huidige scene. De reacties zijn in ieder geval veelal positief. Hoe denk jij erover?

Foto’s door: Pearlmusic & Alex Grey

Reacties

  • wat 17 september 2017 - 14:30

    Graag psytrance niet verneuken aub. Ik heb al zo weinig. dankje.

    Quote
  • Hugo 28 mei 2017 - 12:29

    Ben helemaal klaar met die psy shit gister op intens behoorlijk aan geïrriteerd. Raw is RAW en iedereen die het eentonig vind moet lekker wat anders gaan luisteren. Groetjes

    Quote

Reageren