Martijn Veenman & Tamara den Boer
Door Martijn Veenman & Tamara den Boer

Een aantal weken geleden werd de hardstyle community geroerd door het volgende bericht. Mark de Groot, een waanzinnige liefhebber van hardstyle, heeft helaas in september de strijd tegen kanker moeten opgeven.

Mark’s vrouw en vrienden besloten een feest te organiseren ter ere van hem. In de laatste momenten heeft Mark mee kunnen denken aan het herdenkingsfeest, waardoor het georganiseerd kon worden vanuit zijn persoonlijke wensen.

“Hardstyle klonk tijdens zijn leven, hardstyle klonk tijdens z’n crematie en hardstyle zal nog lang daarna doorklinken.”

Uit talloze hoeken is hulp aangeboden bij het organiseren van dit speciale feest. De opbrengsten hiervan gaan naar Stichting STOPhersentumoren. Het feest was erg snel uitverkocht. De organisatie (Mark de Groot Foundation) heeft nog overwogen een tweede zaal te openen, maar uiteindelijk is er besloten dit niet te doen.

Dit feest was niet Mark’s feest geweest, als zijn grote helden hier niet deel aan zouden nemen. Elf van Mark’s favoriete DJ’s hebben dit feest compleet gemaakt. De line-up was als volgt:

De mannen werden ondersteund door MC Da Syndrome en MC DL, die hun MC rol prachtig vervuld hebben.

rebel to the grave mark 2Rebel to the Grave
In de avond van 5 november was het dan eindelijk zo ver. Aangekomen bij het feest viel er meteen iets op. Er heerste een aparte, maar fijne sfeer. Na het scannen van het ticket kreeg men een bandje met daarop geschreven: “You’ve been Marked, Rebel”. Atmozfears trapte om 21 uur het feest af. Er is gezongen voor Atmozfears, die op deze dag jarig was. Zijn set bestond uit tracks van verschillende artiesten, maar hij draaide ook een aantal van zijn eigen ongekend populaire nummers.

Na deze set kwam een vrouw vanuit stichting STOPhersentumoren vertellen over waar de stichting voor staat. Nadat zij een daverend applaus kreeg werd de volgende act aangekondigd. Jack of Sound, Frequencerz en E-Force namen de booth over. Er werd een grote variatie aan nummers gedraaid. “Rockstar” en “Open The Gates” galmden door de speakers. Een hoogtepunt uit de set was “Das Weite Land”, die door iedereen hard werd meegezongen.

rebel to the grave featuredEen minuut stilte..
Toen de set ten einde was, nam Roy Teesing, een vriend van Mark, de microfoon over. Wat volgde was hartverwarmend en een hoogtepunt van de nacht. Roy droeg een gedicht voor waarbij de emoties in de zaal hoog opliepen. Na dit prachtige gedicht werd een minuut stilte gehouden om Mark te herdenken. Voorafgaand werd gevraagd, om tijdens de minuut stilte, de vuist met het bandje in de lucht te houden. De zaal was muisstil, het was erg indrukwekkend.

Direct aansluitend op de minuut stilte werd “Imaginary” gedraaid. Er werd zo hard meegezongen, dat het lastig was om de stemmen van het publiek te onderscheiden van de originele vocalen. Écht een kippenvel momentje!

Een ode aan Mark’s favorieten
Aangekondigd werd, dat de volgende act Mark’s persoonlijke favoriete nummers gingen draaien. Niemand minder dan B-Front, Digital Punk, Ran-D en Adaro zetten de zaal op zijn kop. Onder deze favorieten vielen onder andere “Magic”, “Bolivia”, “Oldschool Flow” en “Everday”. De sfeer zat er heerlijk in.

rebel to the grave mark 3Een bijzonder nummer voor Mark, was “Ran-D & Digital Punk – Rebel To The Grave”. Bij het horen van de eerste klanken ging de zaal ongehoord los. De samenhorigheid die tijdens dit nummer in de zaal heerste, is niet te evenaren.

Om 3:00 draaiden Jason Payne en Degos & Re-Done een set van drie kwartier. Er werd hard gedraaid, zoals we van de heren gewend zijn. De avond liep richting het einde, dat viel onder andere te merken aan de tracks die steeds harder werden. Snoeiharde nummers als “Regain – Broken” vielen goed in de smaak bij het publiek.

Tot slot, nog meer knallers
Warface zou de avond afsluiten. Hij draaide veel nummers van zijn nieuwe album. Een van de nummers die bijzonder hard ging, was “Disphoria”. Tot de laatste minuten heerste er een geweldige sfeer.

Warface kreeg na deze set een groot applaus, waarna de avond ten einde was. Maar er klopte iets niet, het was pas half 5?! Verrassing! Verteld werd, dat Mark een enorme fan was van Tommyknocker. Deze hardcore legende is als twaalfde artiest toegevoegd aan de line-up. De zaal werd in dit laatste half uurtje compleet afgebroken met een setje waarbij het tempo er heerlijk in zat. Een betere afsluiting had dit feest niet kunnen hebben! Iedereen ging ongehoord los tot de laatste beats.

rebel to the grave mark
Een legendarisch eerbetoon
Het was een feest zoals velen nog nooit hadden meegemaakt. We hebben met zijn allen gedaan waarvan Mark zo genoot, keihard losgaan op 150+ BPM. Tijdens het feest waren aan weerzijde van de DJ booth foto’s te zien van Mark. Dit maakte het feest nóg persoonlijker. Gedurende de hele nacht had men de mogelijkheid om een buddy te kopen. Voor 10 Euro had je je eigen knuffelpinguïn. Ook dit bedrag ging naar Stichting STOPhersentumoren en dat maakte de pinguïns razend populair onder de vrijgevige feestgangers. Dat was te merken aan het feit dat alle pinguïns verkocht zijn.

Het feest had een dubbele lading. Enerzijds was er verdriet, maar anderzijds was iedereen heel gelukkig dat zo iets moois kan plaatsvinden. Bekenden van Mark konden hem herdenken voor de persoon die hij was, maar er waren ook veel mensen die hem niet gekend hebben. Sommigen hebben zelf iemand op een dergelijke manier verloren, en voor anderen was het een manier om respect te tonen aan diegenen die ook met deze ziekte te maken hebben gehad. Iedereen was op een andere manier verbonden met Rebel To The Grave. Dit was een avond die door de aanwezigen nooit meer vergeten zal worden. Alle verwachtingen zijn overtroffen dankzij deze geweldige community!

Bedankt hardstyle ‘Rebels’.

Foto’s door: Danny Rossen

Reageren