Sharon van der Werf
Door Sharon van der Werf

Supremacy zet ieder jaar weer de toon voor het indoorseizoen voor de echte RAW liefhebbers. Niet meer rondzwerven op een groot festivalterrein, maar slechts één imposante stage met de beste raw hardstyle DJ’s van het moment. Met diverse primeurs en nieuwe live-acts was Supremacy ook dit jaar weer dé place to be. Sharon van Hard News was erbij om de strijd met AI aan te gaan.

LEES OOK: Supremacy in recordtempo compleet uitverkocht

Toen de timetable van Supremacy bekend werd gemaakt, wist ik zeker dat ik meteen om 13:00 in de Brabanthallen aanwezig wilde zijn voor Zyon. Deze Italiaanse DJ is (nog) niet vaak op een mainstage te vinden, maar heeft de afgelopen tijd wel goede platen uitgebracht die ik graag eens live wilde horen. Een van de fijne dingen van Supremacy, is dat de deuren al ruim voor het begin van het evenement open gaan. Je loopt om die tijd dus zonder gedoe in één keer door naar een kluisje, hoeft niet in de rij te staan voor muntjes, en bent ruim op tijd bij de immens grote mainstage waar later op de middag zo’n 15.000 man om je heen staan.

Met nummers als ‘Take Me’ en ‘CHASING STARS’ zorgt Zyon voor een uitstekend begin van de dag. De sfeer zit er al helemaal goed in als hij een remix van het nummer ‘Tattoo’ van Loreen inzet. Deze valt vooral goed in de smaak bij de dames – dit is natuurlijk hét perfecte nummer om vals mee te zingen.

De Reversed Reality van Level One

Tegen de tijd dat Level One aan de beurt is met zijn live-act Reversed Reality, staat de zaal al flink vol. Het is duidelijk: iedereen heeft zin om de volle dag alles te geven. Natuurlijk draait Level One de titeltrack van zijn live-act, maar ook ‘Revolution’ en een Supremacy edit van ‘Men of Steel’ komen voorbij. Tegen het eind van de set wordt het tempo flink opgevoerd met ‘Blackout’, ‘Dominate’ en als afsluiter wordt uiteraard het recent uitgebrachte ‘Hardcore Rebel’, met Never Surrender en Boogshe, door de speakers geknald.

Supremacy 2023 rave love stage

We moeten het trouwens nog even over de stage hebben – normaal gesproken vind ik de Supremacy stages altijd veel op elkaar lijken, maar dit jaar lijken de stage designers extra hun best gedaan te hebben om het onderliggende thema, de battle against AI, terug te laten komen op het podium. Elke keer dat ik na een eetpauze opnieuw de grote zaal van de Brabanthallen instap, voelt het weer alsof ik in de mainframe van Supremacy word gezogen. De rode tubes die over het hele podium hangen versterken dit effect nog maar eens. Meerdere live-acts, zoals Sub Zero Project presents Psychodelic Bad Trip live en Sickmode & Mish presents Rave Love, maken uitstekend gebruik van de schermen die in het grote podium verwerkt zijn.

Back to the supreme met Rebelion presents Overdose: The Second Dose

Om 16:00 gaan de lichten uit. Het is tijd voor de anthem show, en dit jaar zijn de mannen van Rebelion aan zet. Zoals we bij een anthem show mogen verwachten, wordt er flink uitgepakt. Met vuurwerk en de bekende regenboog lasers die bij Overdose horen, gaat de stage de lucht in. Langzaam beweegt de stage naar voren, over het publiek heen, terwijl het anthem ‘Raw Resurgence’ ervoor zorgt dat de energie van het publiek al vroeg in de middag op standje maximaal staat.

Vervolgens worden we een half uur getrakteerd op bekende Overdose nummers (zoals ‘Das Ist Kein Techno Bitch’ en de TOZA remix van ‘Wall Of Fucking Death’) en nieuwe edits (van edits, want wat klapt die nieuwe ‘Bassline Junkie’ edit er enorm lekker in). Ik ben blij verrast als ik hoor dat ‘Opening Statements’ met Warface een Second Dose edit heeft gekregen, en mijn mond valt open van verbazing als ik een Kruelty remix van ‘End Game’ voorbij hoor komen. Ook ‘Bonkerz’ wordt gedraaid, maar zodra ik “Wait, you thought we were just gonna play the original?” door de speakers hoor, weet ik al hoe laat het is. Tijd voor de Decibel edit! Na het nummer ‘Crash The System’ van Rebelion X The Dark Horror X Dimitri K, hebben alle bezoekers van Supremacy hun Second Dose gekregen. Back to the supreme, bitch!

Supremacy 2023 rebelion

Voor Killshot is het lastig om over het geweld van Overdose heen te komen, maar met onder andere ‘Making History’ en een edit van ‘Day For Night’ met Act of Rage zet hij een sterke opening van zijn set neer. “Supremacy, it’s so good to be back,” schreeuwt hij door de microfoon. De energie die hij op het podium geeft, is ongeëvenaard. Hij springt, kickrollt en heeft onwijs veel interactie met het publiek.

Halverwege de set komt er een bijzondere gast op het podium. “This is the most special person I can ever bring to the stage,” vertelt hij terwijl hij zijn dochtertje June optilt tijdens een edit van “High On Life” van Martin Garrix. Het is mooi om te zien dat de tranen (van geluk) over zijn wangen lopen.

Nieuwe live-acts op de timetable

Vervolgens staan er twee gloednieuwe live-acts op het schema: Sub Zero Project presents Psychodelic Bad Trip live en Deluzion presents Paranoid. Tijdens de set van Sub Zero Project worden we getrakteerd op spectaculaire visuals, waarbij we zien hoe een kabouter een slechte paddenstoel eet. Vervolgens begint de bad trip, compleet met trippy visuals, felle lampen en kleurrijke lasers. We krijgen kicks te horen die we niet per se van Sub Zero Project gewend zijn. Nieuwe nummers, maar ook een edit van ‘Basstrain’ met screeches die dwars door je ziel gaan.

Supremacy 2023 sub zero project

De mannen van Deluzion hebben een primeur op Supremacy: ze draaien voor het eerst hun live-act Paranoid en die is zó goed dat we er een los artikel over schreven. Je leest ‘m hier: Deluzion laat onuitwisbare indruk achter met live-act Paranoid op Supremacy.

Warface start zijn set sterk met een Supremacy edit van ‘One’ van Swedish House Mafia. Hij weet met zijn tracks het publiek volledig op te zwepen. Hij mixt ‘Rest in Pieces’ soepel over naar ‘Taste The Blade’, en tijdens ‘Dead End’ met Riot Shift worden we getrakteerd op behoorlijk wat vuurwerk. Een hoogtepunt is het nummer ‘P S Y C H O’, waarbij de vocals door pak ‘m beet 15.000 man mee wordt geschreeuwd. Een onverwacht nummer tijdens de set van Warface, is de Overdose edit van ‘Beyond Aggression’. Vervolgens wordt de set afgesloten met ‘LEVITATE’ en de Warface bootleg van ‘In The Stars’ van Benson Boone. “Can I get an ooooo yeah” voor deze set?

Bloodlust presents The Assassination op Supremacy

Na een harde set van The Purge, waar hij met Beyond Trippin’ oude kicks en nieuwe nummers feilloos in elkaar over laat gaan, blaast de set van Bloodlust me helemaal omver. Het is de eerste keer dat hij zijn live-act ‘The Assassination’ draait, en ik ben onder de indruk. Onder andere de nummers ‘Miracle’, ‘Lonely’ en ‘Bound By Blood’ met Unresolved komen voorbij, terwijl de lampen van het podium duidelijk ingesteld zijn op rood en oranje.

De zaagkicks van ‘Feed Your Soul’ zorgen voor enorm veel goedkeurende gezichten in het publiek, en dan hebben we het nog niet eens over de edits van ‘Get Up’ (met Regain) en ‘Deathblow’ (met E-Force) gehad. Na 30 minuten knallen wordt er afgesloten met een Assassination-edit van ‘Lose Control’. “Supremacy you have been assassinated,” klinkt er door de speakers, en dat is precies hoe ik me voel na deze slopende set.

De sfeer tijdens de laatste hardstyle set van de avond, die van Unresolved, is er eentje waar we het nog lang over gaan hebben. De sfeer die tijdens die set in de Brabanthallen hangt, is ongeëvenaard. Hij start met een Supremacy tool, waarbij de DJ booth weer omhoog getild wordt. Dat het evenement bijna afgelopen is, is niet te merken bij de mensen in de zaal. Iedereen huppelt nog vrolijk in het rond op de dikste RED BLOOD edits zoals ‘We Won’t Die’ en de collab ‘Undefeatable’ met Uncaged.

Supremacy 2023 Unresolved

De afsluiter van het evenement ligt dit jaar in de handen van Barber. Met nummers als ‘Anger In The Nation’ en ‘Paradise’ weet Barber precies samen te vatten waar het bij Supremacy allemaal om draait: hard beuken. Met een aantal flinke beukplaten, waaronder het gloednieuwe anthem voor Snakepit 2023, zorgt hij ervoor dat iedereen nog dat laatste beetje energie kwijt kan.

Na tien uur lang raven, stampen en klaplongen hebben we de veelbesproken strijd tegen AI gewonnen. “As a united front, we were able to overwrite the system and let it collapse from within. Thank you for your supreme dedication to our movement,” klinkt er door de speakers. Het is tijd om het eerste grote indoor evenement van het jaar achter ons te laten en naar huis te gaan. Tijd om ons klaar te maken voor volgend jaar – want dan hebben we een jubileum. Volgend jaar viert Supremacy haar tiende verjaardag, en we hebben nu al zin om daar weer bij te zijn. 

Foto’s via Facebook-pagina Supremacy

Beoordeling

  • LINE-UP85%
  • GELUID90%
  • STAGE90%
  • SFEER80%
  • LOCATIE90%

Overall
waardering

87%

De line-up van Supremacy was dit jaar erg verfrissend. Ondanks dat we een paar echte Supremacy-namen misten op de line-up, hebben we wel flink wat nieuwe live-acts gezien. Het thema kwam enorm goed terug in het design van de stage, en dit werd uiteraard aangevuld met toffe visuals en een goede lichtshow. Daarnaast zijn feesten in de Brabanthallen altijd een succes – de locatie is groot opgezet en makkelijk te bereiken, zowel met de auto als met het OV.

Reageren