Mark de Rond
Door Mark de Rond

Hij loopt sinds jaar en dag al rond in de scene van de hardere stijlen, heeft al talloze platen uitgebracht en is de labelbaas van Scantraxx. We hebben het natuurlijk over Dov Elkabas, beter bekend als The Prophet. Dov draait nog steeds op volle toeren en komt nu met THIS IS ME. Genoeg redenen dus om met Dov eens wat dieper in te gaan op het THIS IS ME concept. 

THIS IS ME klinkt heel persoonlijk, en dat persoonlijke en intieme gevoel wil Dov dan ook graag overdragen met de muziek. “Ik wil eigenlijk met het verhaal van THIS IS ME laten zien dat ik puur vanuit mijn eigen gevoel aan het produceren ben”, begint The Prophet te vertellen. Er is een tijd geweest waarin de labelbaas de studio in ging met het gevoel om iets te maken wat anderen van hem verwachtten. “Maar na meer dan 30 jaar artiest zijn, is het voor mij veel waardevoller om te doen en te maken waar ik zelf blij van wordt. Dat was natuurlijk altijd al wel zo, alleen speelde de luisteraar in mijn geval een steeds grotere rol.”

“Dat is ook in eerste instantie de basis geweest voor het maken van muziek. Een aantal jaar geleden was ik dat een beetje kwijt en dus heb ik besloten om weer terug te gaan naar de basis, mijn basis: muziek maken vanuit je eigen hart en gevoel. Een jaar geleden kwam het idee op om die veelzijdigheid te omarmen en zo is het THIS IS ME concept tot stand gekomen.”

“Dat is wel de boodschap die ik de luisteraar mee wil geven”

De laatste jaren maakt The Prophet dan ook alleen nog maar muziek waar hij zelf plezier aan beleeft, in plaats van wat door de luisteraar van hem wordt verwacht. “Daarbij komt kijken dat ik me niet wil beperken tot één ‘hokje’ in de hardstyle. Dat is misschien lastig te volgen, maar voor mijn gevoel ligt juist daar mijn kracht: doen wat ik zelf graag wil. Dat betekent dat de ene track een melodieuze zangplaat kan zijn, terwijl de volgende een hardcore track van 200 BPM is.”

Geloof in zijn eigen kracht en unieke kenmerken, dat is voor The Prophet heel belangrijk. “Het komt zo vaak voor, dat mensen keuzes maken aan de hand van de mening van anderen. Begrijp me niet verkeerd, invloed van buitenaf is goed, maar uiteindelijk kan je de rest ontstijgen door je eigen gevoel te volgen en daar in te geloven. Dat is wel de boodschap die ik de luisteraar mee wil geven.”

Terug naar de THIS IS ME reeks. De releases zullen zeker niet alleen maar oude tracks zijn die door Dov in een nieuw jasje worden gestoken. Integendeel zelfs, de reeks bevat amper remixes van oudere platen. “‘Dropkick Murphies’ en een 2019 versie van ‘Recession’, dat zijn eigenlijk de enige oude tracks die voorbij komen. ‘Listen To Your Heart’ was een uitstapje dat ik graag wilde maken, want de boodschap van de track sluit naadloos aan bij THIS IS ME. Verder zijn vrijwel alle tracks nieuw.” 

“Op dit moment heb ik nog zoveel muziek liggen dat ik makkelijk een jaar lang elke maand muziek kan uitbrengen”

THIS IS ME is alles behalve solo project voor de labelbaas van Scantraxx. Hij vindt het juist leuk om samen met anderen in de studio te zitten. “Natuurlijk zitten er wel solo-tracks tussen maar het is niet zo dat ik deze reeks helemaal alleen heb gemaakt. Naast de collab met Sub Sonik komen er onder andere nog tracks aan met D-Block & S-te-Fan, KELTEK, Devin Wild, Dutch Movement, maar ook met vocaliste Alex Holmes en pianiste Mona Rose en misschien komen er nog wel meer bij”, zo vertelt hij opgewonden.

“In feite ben ik in november 2018 begonnen met elke maand 1 release uit te brengen. Op dit moment heb ik nog zoveel muziek liggen dat ik makkelijk een jaar lang elke maand muziek kan uitbrengen dus de pret is nog lang niet op!” De planning en verdere invulling van THIS IS ME staat nog niet geheel vast. Zo wil The Prophet zich eerst richten op de releases die gepland staan in 2019. “We zijn nu bezig met een aantal custom merchandise items en THIS IS ME showcases, maar daar zal binnenkort meer bekend over worden gemaakt.”

Het concept gaat dus vooral om hoe Dov zijn muziek beleeft, maar wat zijn dan volgens hem de kenmerken van een typische The Prophet sound? “De meest tekenende The Prophet sound die in de tracks terug te vinden zijn liggen vaak juist niet voor de hand.” Het onvoorspelbare is dus wel een element wat vaker terugkomt bij de muziek van hem. “Met name aparte stemmetjes spreken mij persoonlijk erg aan om te gebruiken, net als rare drops of tracks waarbij de luisteraar zal denken: ‘Wat is dit dan?'”

“Ik vind het heerlijk om zelf te bepalen welke kant ik op ga”

“Ik denk dat mijn belangrijkste kenmerken eigenwijs, open minded en creatief zijn. Ik ben jaren geleden al begonnen met een bepaalde passie en liefde om steeds opzoek te gaan naar iets nieuws. Het ligt natuurlijk ook aan welke persoon je het vraagt. Voor de ene zal The Prophet staan voor Thunderdome en weer iemand anders zal me linken aan Scantraxx en releases als ‘Recession’ of ‘One Moment’.” Juist die vrije invulling van zijn muziek is dan ook erg belangrijk voor Dov. Hij vindt het heerlijk om zelf te bepalen wat voor tracks hij maakt. “Dat zorgt soms voor vraagtekens bij het publiek, maar dat is wel het teken voor mij dat ik niet iets aan het doen ben wat voor de hand ligt”, zo legt hij uit.

Zoals als eerder aangegeven loopt Dov al 30 jaar mee in het vak. Niet alleen de wereld en stijl van The Prophet zijn dus veranderd, maar de gehele scene ontwikkelt zich in rap tempo door. “Als ik terug denk aan het begin van de scene is het onbekende en het onberekenbare wel het gene wat ik nu soms mis. We begonnen bij 0, er was gewoon nog niets en alles kon. Een mengelmoes van allerlei verschillende genres vormde uiteindelijk iets nieuws. Daarnaast waren bijvoorbeeld de events nog veel minder goed geregeld. Daar zouden organisaties nu echt niet meer mee wegkomen. Al waren dat soms wel de meest pure feesten.”

Maar vroeger was volgens Dov echt niet alles beter. Zo volgens hem het internet en de verbeterde productie software een hele grote en positieve ontwikkeling. “Door social media is de drempel voor beginnende producers veel lager geworden. Dat biedt ontzettend veel mogelijkheden voor de nieuwe talenten! Door de komst van het internet is de wereld ook veel kleiner is geworden. Hierdoor gaat hardstyle nu ook in landen als Mexico, Chili, China en Japan een mooie toekomst tegemoet”, zo klinkt een van de langst meelopende hardstyle DJ’s enthousiast.

In de loop van het jaar gaan we dus sowieso nog meer horen van Dov. De volgende release van The Prophet in de release reeks van THIS IS ME staat gepland op 20 februari. Tot die tijd is het wachten geblazen op meer nieuws rondom de showcases, tracks en merchandise van The Prophet. 

Omslagfoto via Facebook-pagina The Prophet

Reageren