Shenna van der Velden
Door Shenna van der Velden

Je hoort het steeds vaker, mensen die een blijvende piep in hun oren overhouden na blootstelling aan te hard geluid. De Universiteit in Maastricht heeft nu een nieuwe behandelmethode ontwikkeld tegen oorsuizen. 

De een kan er beter tegen dan de ander, het geluid op een evenement of elders. Mensen die er een blijvende piep aan overhouden worden er stapelgek van, dit blijvende geluid wordt ook wel tinnitus genoemd. In Nederland zijn er ongeveer 2,5 miljoen mensen die hier last van hebben.

In een artikel van RTL Nieuws staat dat de Universiteit van Maastricht nu een behandelmethode heeft ontwikkeld die zo succesvol is dat het een standaardbehandeling wordt in Europa. Maar liefst 85 tot 90 procent van de onderzoeksgroep ervaart een positieve verbetering.

“Door patiënten juist expres bloot te stellen aan hun oorsuizen, leren ze om er minder gevoelig voor te worden.” zegt Rilana Cima onderzoeker bij Universiteit Maastricht en psycholoog en coördinator van tinnitus expertisecentrum Adelante

Nog beter nieuws: de behandeling wordt vergoed

Tinnitus kan zo heftig zijn dat sommige mensen niet meer willen leven. Het is vaak zo dat het geluid steeds erger wordt en mensen er niet meer tegen kunnen. De resultaten van het onderzoek zijn ontzettend positief waardoor de behandeling nu de nieuwe Europese richtlijn wordt.

“We gebruiken de behandelmethode al langer, maar sinds kort is die goedgekeurd door het zorginstituut en zit het in het verzekeringspakket.” 

Nieuwe behandelmethode voor tinnitus

De behandeling gaat uitgebreid worden naar andere plekken in Nederland. Er wordt aangeraden om je eerst te laten onderzoeken door een arts. Als het nodig is kun je doorverwezen worden voor de therapie en zal het dus vergoed worden.

Omslagfoto via Facebook-pagina Rave Safe 

Reacties

  • Jos van Zetten 26 februari 2019 - 12:44

    Deze behandeling is niet nieuw, ik heb deze in 2016 gedaan bij Adelante in Hoensbroek.
    Ik ga hier niet inhoudelijk in op de behandeling, dat laat ik over aan de experts om geen verkeerde verwachtingen te wekken.
    2 a 3 dagen per week op en neer van Amsterdam naar Zuid-Limburg was erg intensief, maar ik ben nog dagelijks blij ben dat ik het heb gedaan. Ik heb heel veel baat gehad bij deze behandeling.

    Quote
  • D. Groenhuijzen 25 februari 2019 - 16:00

    Ik zou heel graag willen meedoen aan de therapie, ik heb sinds mijn 45 / 50 jaar last van tinnitus en in die jaren is het erger geworden. Ik heb sinds ongeveer 5 jaar apparaten voor mijn gehoor met ruis maskeerders maar dat is ook niet zalig makend.

    Groeten Diana Groenhuijzen
    Telefoon nr. 0639478800

    Quote
  • Toine Truijen 25 februari 2019 - 17:08

    Geachte mevrouw/mijnheer,
    Ik heb al jarenlang last van tinnitus. Ik kan er moeilijk mee omgaan. Recent las ik over uw behandelmethode in Maastricht en ik zou hiervoor graag spoedig in aanmerking voor komen.
    Ik hoop van ganser harte dat dit mogelijk is.
    In afwachting van uw antwoord,
    Met dank,

    Toine Truijen
    Teunisbloem 3
    5071 RB Udenhout

    Quote
  • Jan Keizer 25 februari 2019 - 21:14

    Ik zou graag willen meewerken aan deze therapie, ik ondervindt al sinds ca 8 jaar steeds erger wordende klachten van Tinnitus. Dit begint de laatste tijd steeds meer impact te krijgen op mijn dagelijks functioneren in mijn werkzaamheden als Bedrijfsleider. Ik ben 60 jaar en wil als het mogelijk is graag mijn pensioenleeftijd werkend bereiken. Momenteel al de stap genomen om een dag minder te werken omdat ik steeds meer problemen ondervindt van de aandoening en ik probeer door te ontspannen extra rust te realiseren.
    Ik hoor graag van u

    Met vriendelijke groet,
    J Keizer
    De Stroekeld 73
    7462 ZB Rijssen

    Quote
  • Kees Bikker 28 februari 2019 - 13:16

    In de media las ik dat een nieuwe aanpak van oorsuizen is gevonden. Ik ging het gelijk lezen, want ik heb er veel last van.
    Groot was m’n teleurstelling: “tinnitus is een psychisch probleem”, luidt de analyse, “daarom wordt een psychologische handeling aangeboden”, aldus de Universiteit van Maastricht.

    Als ervaringsdeskundige geloof ik er niets van dat oorsuizen een psychologisch probleem is. Na een zware bestraling van een tumor in m’n hoofd is m’n gehoorzenuw zodanig beschadigd dat ik met één oor niets meer hoor. Gevolg was oorsuizen.
    “De hersenen begrijpen niet dat er geen geluid meer binnenkomt en gaan dan zelf geluid maken”, alsdus de neurochirurg die mij behandeld heeft in het Erasmus ziekenhuis te Rotterdam.
    Ik vind het pijnlijk om te lezen dat het oorsuizen als een psychologisch probleem wordt beschouwd. Als dat zo was, zou ik geholpen kunnen worden. Volgens de neurochirurg is er echter “geen barst aan te doen”.

    Quote
  • Joey 10 maart 2019 - 23:29

    Het is altijd nog zo geweest als ze iets niet op kunnen lossen gaan ze mensen wijs maken dat het tussen je oren zit !
    Is puur om er toch nog geld aan te verdienen.

    Quote
  • Roelie de boer 05 mei 2019 - 16:43

    ik heb nu 3 jaar een geluidshallucinatie in mijn hoofd. Diverse malen opgenomen on psychiatrische ziekenhuizen medicijnen antipsychotica en antidrepressiva. ook lithium. ik heb nu mijn euthanasie verklaring ingevuld kan er niet meer tegen. vrouw van 71 jaar.

    Quote

Reageren