Juno Coolen
Door Juno Coolen

De Lilse Bergen, in het Belgische Lille, is een mooie locatie die al lange tijd geschikt blijkt te zijn voor festivals. Elk jaar vinden hier Sunrise en Sunset festival plaats in het begin en aan het eind van de zomer. Deze festivals bezoek ik met enige regelmaat. Afgelopen zaterdag was het tijd voor het laatstgenoemde festival. Wederom heb ik een kijkje genomen bij de zuiderburen.

De rauwe ‘Black Cove’
Omstreeks drie uur kwamen we aan bij de ingang van het terrein. Alles verliep vlekkeloos en binnen een mum van tijd waren we op het festivalterrein. De zon scheen volop en we hadden er al direct veel zin in. Omdat Frequencerz al om drie uur moest optreden, zijn we direct vanaf de ingang doorgelopen naar ‘Black Cove’ aan de andere kant van het terrein. Dit bleek vanaf de eerste minuut de juiste beslissing te zijn geweest.

Frequencerz
Op het moment dat we aankwamen klonk de bekende track ‘Wolfpack’ door de speakers. De sfeer zat er gelijk goed in en het was ook al direct druk tijdens de set. Tijdens de set werden er nog diverse tracks gedraaid van het album Medium Rare, maar ook een legio andere tracks. De set werd afgesloten met de nieuwe track ‘Crypsis & Luna – Torture (Frequencerz Remix)’ die op het album Program Hostile van Crypsis zal staan. Ook waren de nieuwe petten van Frequencerz, die voor het eerst op Sunset verkrijgbaar waren, overal te zien.

Frequencerz2
Na deze heerlijke eerste set was het tijd om munten, een locker en een WC-bandje te halen (Ja, je leest het goed). Gelukkig was het allemaal zo gepiept en konden we weer snel genieten van de muziek. Ditmaal was het tijd voor de Stereotuners. Bij aankomst was het al snel duidelijk dat de Stereotuners van aanpakken wisten. Helaas was het een stuk rustiger tijdens de set die overwegend bestond uit tracks van andere artiesten. De harde en rauwe tracks die de heren draaiden, klonken als muziek in mijn oren. Ook de track ‘Malice & Rooler – Aggressive Acts’ zorgde voor flink wat sfeer tijdens deze set.

Langverwachte set van Degos & Re-Done
Inmiddels was het tijd voor de set waar ik het meeste naar uitkeek, Degos & Re-Done. Het was verrassend genoeg niet druk tijdens de set van de mannen uit de achterhoek. Gelukkig kon het de pret niet drukken. Het duo had pas net aangekondigd dat ze zouden verhuizen van Theracords naar Nightbreed Records. Deze overgang was wel al heel goed te horen tijdens de set doordat tracks van Bass Chaserz, High Voltage & MYST te horen waren. Ook was de nieuwe track ‘Die Slowly’ te horen. Aan het publiek was te merken dat dit nummer heel erg gewaardeerd wordt. Voordat ik het wist, was de set helaas alweer voorbij.


Het was al snel duidelijk dat Hard Driver veel naam opgebouwd heeft in België. Tijdens de set werd het een stuk drukker en ging het lekker los. Hard Driver verraste met een heerlijke mash-up van de nummers ‘Kingdom’ & ‘Mission For Disaster’. Tijdens de set viel het me ook op dat de muziekinstallatie bij ‘Black Cove’ zo nu en dan wat mankementen vertoonden. De bass verdween plots gedurende de set.

Na de set van Hard Driver was het tijd om even het terrein wat meer te gaan verkennen en om een hapje te gaan eten. Voor mijn gevoel was het veel drukker op het terrein ten opzichte van voorgaande jaren, maar hier heb ik geen hinder van ondervonden. Wel ontstond er een lange rij bij de uitgang van de WC’s doordat iedereen door twee smalle poortjes moest lopen.

Sunset 3
Set van de dag
Na de korte pauze zijn we teruggelopen naar ‘Black Cove’ waar op dat moment Sub Sonik bezig was. De tracks ‘Sandstorm’ & ‘Free Your Mind’ waren op dat moment nog te horen, maar al snel was het tijd voor Jason Payne, wat achteraf voor mij toch wel de set van de dag was. Hij begon met de track ‘Macarena Deathmatch’ van Luminite. Deze track gaf bij iedereen een grote boost die tot aan het eind van de set nog steeds te voelen was. Ook was Jason Payne flink wat tracks aan het teasen die achteraf niet gedraaid werden.

D-Sturb was de volgende in de rij. Een artiest die ik nog niet vaak heb gezien. Helaas viel hij me een beetje tegen, ondanks dat hij gewoon zijn tracks ‘Ready to roll’ & ‘Menace’ heeft gedraaid. Dit kwam ook mede doordat Jason Payne een knalset had gedraaid voor D-Sturb. Hierdoor ben ik het laatste deel van D-Sturb even gaan zitten om mezelf op te laden voor Regain.

Eenmaal toen Regain op het podium aankwam, ben ik weer teruggegaan. Regain draaide al vroeg de nieuwe track ‘The Greatest Show’. Een track die het heel erg goed doet bij het publiek en ook een track die ik heel erg waardeer. De toon was gezet en zoals we van Regain mogen verwachten, heeft hij een dikke set neergezet.

De ‘Red Ruins’ tent
Na afloop van Regain hebben we ons verplaatst naar de andere hardstyle-area ‘Red Ruins’, waar we nog een kleine stukje van Psyko Punkz meekregen. De sfeer in ‘Red Ruins’ was een stuk minder dan bij ‘Black Cove’. Dit zorgde ervoor dat het resterende deel van de set een beetje tegenviel. Psyko Punkz maakte daarna plek voor The Pitcher Live. De enige hardstyle liveact van de dag. ‘Those Summer Nights’ galmde mooi door de tent heen. Dit was voor mij toch wel een kippenvel momentje. In z’n geheel was de set van The Pitcher een hele degelijke en fijne set. Ook de lasershow was prachtig.

Sunset 4
Als afsluiter was het de beurt aan Requiem & Titan. Deze heren weten wel hoe ze een tent los kunnen laten gaan. Dit was ook direct te merken. De sfeer sloeg om en iedereen sprong met het laatste beetje energie dat nog over was. De set was een waardige afsluiter.

Sunset Festival heeft me wederom niet teleurgesteld. Het was een leuke en vooral een gezellige dag. Ik heb een aantal goede sets gehoord met Jason Payne die erbovenuit stak. Toch was het jammer dat het festival wat mankementen had qua wachtrijen op de WC’s en het geluid dat soms wat gebreken vertoonden. Al met al toch een top dag gehad en een mooie afsluiter van het festivalseizoen.

Reageren