Robin van der Kooi
Door Robin van der Kooi

Na maanden voorbereiding, uren studiotijd, een hoop plezier maar ook zeker de nodige stress, is het nieuwe en tweede album van Pieter Heijnen, beter bekend als dj Thera, een feit! De titel van dit album is er één om goed bij stil te staan: The New Era! Deze titel staat voor ‘de nieuwe weg’ die dj Thera is ingeslagen. De hoe-wat en waarom vraag kregen we vers van de pers in de studio van Theracords. De antwoorden kregen we niet zomaar en daarvoor reisde Hard News af naar het verre Meijel te Limburg.

De tease
Nog steeds nagenietende van QAPITAL, waar zijn eerste ‘The New Era’ optreden plaatsvond, vertelde Pieter over de totstandkoming van zijn nieuwe album wat in totaal een slordige 75 minuten aan nieuwe sounds bevat. Trots liet hij wat foto’s en video’s zien van zijn optreden op QAPITAL waar hij een hoop tracks (13 van de 15) van zijn nieuwe album draaide.

“Alles moest kloppen” aldus de perfectionistisch ingestelde artiest. Van een lichtshow op de gedraaide nummers tot aan een goede interactie met het enthousiasme publiek. Echter, dit was vrij lastig omdat een goede connectie met het publiek mede bepaald of je een goed gevoel over hebt gehouden aan je set.

Vanwege het draaiende hoge podium was dit niet heel makkelijk en kon je niet op een ideale manier ervaren hoe de menigte op je nieuwe tracks reageert. “De spanning zat er dan ook best een beetje in”. Gelukkig werd die spanning al snel weggenomen door alle smsjes, appjes en dus goede reacties op zijn set waar dus een hoop nieuwe tracks in zaten. “Als je zelfs mensen met jouw tracks weet te emotioneren dan is dat voor mij het hoogst haalbare” aldus een opgewekte Pieter.

the new era thera 2
Dit maakte meteen het bruggetje naar zijn nieuw ingeslagen weg. Gedurende zijn eerste album ‘Training Sessions’ kwam hij er al langzaam achter dat een goede melodie (of voice over) het verschil kan maken bij het beoordelen van een wel of geen goed nummer. Natuurlijk is dit een kwestie van smaak, maar bijvoorbeeld het nummer ‘Strong’ dat hij op zijn eerste album destijds maakte met Yuna-X, heeft zo’n goede indruk achtergelaten dat Thera daar op is gaan voortborduren. “Op die gevoelens, op die breaks en als je daarna keihard los kan gaan, dan is dat gewoon fantastisch!”

De variatie
Daarom heeft Thera ervoor gekozen om zowel keiharde raw hardstyle artiesten, zoals Regain, Delete en Caine te betrekken bij zijn nieuwe album, maar ook veelvuldig gebruik te maken van zijn eigen nieuwe stijl wat een mix is van trance en melodieuze vocalen. “Dit album biedt mij ook een hoop perspectief voor de toekomst” aldus Pieter.

Met deze woorden wil hij laten zien dat Thera ook staat voor melodie, euforie en een minder hoog raw gehalte. De grofheid die raw kan bieden en de melodieën die van origine voortkomen uit de trance, dat is waar het nieuwe album van Thera voor staat. Hij omschrijft het zelf als “het beste van twee werelden”.

“Met deze nieuwe sound kan ik voorbeeld ook best na een Code Black staan” doelende op zijn meer melodieuze sound/tracks en wil hij langzaam een beetje af van zijn imago van alleen maar lomp, hard, gek en idioot. Niet dat Thera alles wil laten loslaten wat hij in het verleden heeft opgebouwd, maar anno 2016 komt hij er steeds meer achter wat hij echt leuk vindt en waar hij op wil voort borduren. “Natuurlijk zullen er nog harde lompe tracks ontstaan maar wel wat meer gedoseerd” omdat Thera ook gewoon liefhebber is van bijv. een Noisecontrollers. Die melodieuze tracks zou hij dan ook wat meer kunnen draaien, uiteraard samen met zijn zelf geproduceerde tracks, en op deze manier zien we wat meer de Thera 2.0 ontstaan.

Natuurlijk heeft Pieter dagen, weken zo niet maanden zitten broeden in welk jasje hij zijn nieuwe album wilde steken. Een mooie verpakking van een nieuw ingeslagen weg is niet makkelijk, zeker niet als je daarbij optelt dat het een gevarieerd aanbod is van trance, hardstyle en hardcore. Omdat wij als Hard News zijnde een luistersessie gepresenteerd kregen konden we goed ervaren hoe Pieter dit nieuwe album verpakt had.

De oorsprong
Het album neemt je mee op een reis dwars door het universum. Pieter vertelde dat hij zich onder andere liet inspireren door science-fiction films en de daarbij horende klanken uit bijvoorbeeld een Startrek of Stargate. Daarnaast haalde hij ook veel inspiratie uit bands als Coldplay en Muse.

Nagenoeg elke track loopt naadloos in elkaar over. Het is alsof je een film afspeelt waarbij logischerwijs gebruikt wordt gemaakt van een intro & outro. Hetzelfde geldt voor de tracks van het nieuwe album die beginnen als de start van een reis. Verder laat Thera het album omschrijven als erg authentiek en origineel. De teksten zijn, op drie nummers na, allemaal zelf geschreven.

Natuurlijk krijg je hulp en/of tips van collega artiesten, maar het grootste gedeelte komt uit de koker van Pieter. Vol emotie gaf Pieter aan dat hij eigenlijk veel meer met vocalen zou willen doen. Gedurende zijn studiotijd is hij met veel met klanken en dus vocalen bezig geweest en dat vindt hij stiekem toch wel erg leuk!

De facts
• Going Under: Deze track is gemaakt met de stem van Tessa Belinfante, die ooit 4e werd bij het programma ‘The Voice’.
• Under My Wing: Een verhaal vertellende song, die 100% is ontworpen door Thera zelf.
• Ode to the Throne: Gebaseerd op de theme song van de serie Game of Thrones.
• Citizens: Gebaseerd op een mogelijk anthem nummer van QAPITAL, met een trance background
• Post Apocalypse: Gemaakt met Ophidian, de hardcore held van Thera, waarbij de meeste studio uren van het album gemaakt moesten worden. 

the new era thera
Al met al een hoop diversiteit en afwisseling op het nieuwe album van Thera. Hier wordt min of meer de basis gelegd voor een hoop moois in de nabije toekomst. Een kleine onthulling van Pieter was het feit dat hij zo’n dertig inspiraties heeft waarop hij zou kunnen voortborduren. “Eerst maar eens afwachten hoe het publiek op mijn nieuwe ingeslagen weg gaat reageren” aldus een voorzichtige Thera. Maar dat we nog veel gaan horen van deze ambitieuze perfectionist, dat staat vast!

De release
Thera is ook verantwoordelijk voor het anthem van Beat the Bridge. Op Kingsnight zal de officiële release van zijn nieuwe album een feit zijn en zal er een uitgebreide signeersessie plaatsvinden. Het album zal beide dagen te koop zijn en het is natuurlijk een feit dat nagenoeg zijn hele album zal klinken in zijn sets. Hij staat namelijk tweemaal gedurende Kingsday op de timetable! Daar zal Thera een hele mooie early set neer gaan zetten en ook nog een back-2-back set met onze rode Viking genaamd Caine.

Veel luisterplezier gewenst en natuurlijk bedanken wij de beste man voor zijn openheid en enthousiasme gedurende de albumsessie die Hard News heeft mogen horen!

Reageren