Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Hardstyle legende Zany bereikt dit jaar een bijzondere mijlpaal. De mede-grondlegger van de scene draait namelijk al een kwart eeuw mee en dit zal hij dan ook groots vieren met een nieuw concept, genaamd Zany presents TWNTYFV. “Er mag meer gezelligheid in de hedendaagse hardstyle.”

LEES OOK: REBiRTH Festival presenteert met trots de volledige line-up

DJ Zany stond al een aantal jaar achter de draaitafels, toen ‘Hardstyle’ ruim twee decennia geleden officieel geregistreerd werd. Sindsdien richtte hij Fusion Records op, werd hij onderdeel van de Donkey Rollers en Southstylers, en kwam zijn plaat ‘Nothing Else Matters’ met DV8 in de landelijke hitlijsten. “Dat ik de 25 jaar al heb gehaald”, had Zany nooit voor mogelijk gehouden.

“Ik zal m’n hele leven met muziek bezig blijven en daar ben ik echt dankbaar voor”

De nog steeds in uitstekende vorm verkerende Zany kijkt hij met een grote glimlach terug op het begin van zijn muzikale loopbaan. “Toen ik met hardstyle begon, had ik nog geen idee of het een tijdelijk genre zou zijn – of dat het zou uitgroeien tot wat het nu is. Hardstyle had ook een bevlieging kunnen zijn, welke na een paar jaar weer voorbij was. Gelukkig waren ik en mijn collega-DJs/producers destijds zo gemotiveerd en gepassioneerd, dat we aan de lopende band tracks bleven afleveren om die scène maar te pushen.” Veel liefhebbers zijn opgegroeid met zijn nummers en optredens.

Zany @ Qlimax 2022

Door de jaren heeft Zany veel stijlen muziek gedraaid én geproduceerd. “Van Hardcore in het begin, naar trance, club en uiteindelijk rond 2001/2002 hardstyle. De laatste tijd treed ik veel op bij feest-evenementen waar ik nog steeds hardstyle draai met een hele commerciële rand eraan zoals freestyle/partystyle.” Maar voor Zany is het overduidelijk wat het meeste met hem doen. “M’n hart klopt nog echt voor de early hardstyle.”

Zany presenteert TWNTYFV: met de grootste Hardstyle hits van vroeger

Het zijn deze klassiekers waarmee hij in zijn nieuwe concept aan de slag gaat. Hiermee ben ik ook bekend geworden met een piek tussen 2006-2015 ongeveer”, legt Zany uit. Deze periode muziek zal dus ook terugkomen tijdens het 25 concept. “Mijn muziek van die tijd, in combinatie met de tracks die je vaak terug kon horen in mijn setjes van dat moment. Een soort Zany favorites dus. Muziek waar ik altijd voor de volle 100% achter sta en gesupport heb. Waar ik een goed gevoel bij kreeg – en nu nog steeds krijg.”

Zany presents TWNTYFV interview 25 poster

Liefhebbers kunnen sets verwachten zoals Zany deze ook deed tijdens de afgelopen edities van Qlimax en De Tijdmachine. Om niet alleen zijn 25-jarige carrière te vieren, maar ook Hardstyle in het algemeen. Ik wil het publiek dat hier ook van houdt graag mee terug nemen naar die muzikale momenten waar ik kippenvel van kreeg. Hopelijk dat zij dit dan ook weer krijgen.”

“Het hoeft niet zo snel: 150 is een mooi tempo”

Hardstyle evolueert continu en sommige dingen veranderen eenmaal. Maar er is één aspect van vroeger dat hij graag in de hedendaagse hardstyle (terug) zou willen zien. “Gezelligheid”, zegt Zany luid en duidelijk. “Het hoeft niet zo snel. 150 is een mooi tempo. Herkenbaarheid en mooie pakkende melodieën. Creatieve of goed gestolen samples: het doet er allemaal niet toe. Zolang het op de dansvloer maar z’n werk doet!”

Zany presents TWNTYFV zal dit jaar binnen- en buitenland afreizen

Zany is in ieder geval niet te stoppen. “Ik kijk met trots terug op wat we neer hebben gezet en ik hoop dat alle generaties na me, hier ook dankbaar gebruik van kunnen maken.” Zolang als dat hij er nog zoveel plezier in heeft (zoals nu), dan blijft hij lekker doordraaien en produceren voor Zany. “Daarnaast werk ik doordeweeks ook als producer voor andere artiesten en dat werpt momenteel ook z’n vruchten af. Ik zal m’n hele leven met muziek bezig blijven en daar ben ik echt dankbaar voor. Op naar de 50!”

Zany presents TWNTYFV is voor het eerst te horen in de Madrileense megadiscotheek Fabrik en vervolgens is de primeur in Nederland tijdens REBiRTH Festival. Hierna zullen HARDFEST, Intents en vele anderen zullen volgen: houd zijn socials in de gaten voor meer informatie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zany (@djzany)

Omslagfoto via Facebook-pagina Zany / MNO Photo

Reageren