Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Met 15.000 bezoekers is Essential Festival één van de pareltjes van het zuiden en de organisatie kijkt met vol vertrouwen naar september. En met nog precies 100 dagen te gaan, staat er een behoorlijke line-up en zoveel meer op je te wachten – inclusief grote namen uit de hardstyle en hardcore, aan het water van het Limburgse Oost-Maarland.

LEES OOK: Festivals vanaf 30 juni weer toegestaan in Nederland

1. “We mogen weer!”

Een feestje lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar sinds de persconferentie van vorige week zit er nu eindelijk weer schot in de zaak. Vanaf 30 juni zijn festivals weer en dus mogen we weer feesten! Essential is al een lange tijd volop in de voorbereidingen en staat klaar om je te verwelkomen op een prachtige locatie – waar we je straks nog veel meer over vertellen.

2. Grote namen in een uitstekende line-up

Het is natuurlijk alweer even geleden dat we een échte line-up voor de kiezen hebben gekregen, maar Essential valt meteen even met de deur in het feestelijke huis. De Harddance-stage heeft namelijk een behoorlijk rijtje artiesten op het programma staan, met onder andere Gunz For Hire, Sefa, Frequencerz, Villain, Sound Rush en Spitnoise. Bovendien sluit Headhunterz de gigantische mainstage af; zo ben je de hele dag voorzien van alle hardere stijlen.

Essential Festival 2021 Harddance line-up

Gunz For Hire
Sefa
Frequencerz
Sound Rush
Spitnoise
D-Ultra
Entropy
Envine
Hosted by Villain 

3. De locatie heeft alles: water, bos en feest

Essential Festival vindt plaats aan het Recreatiepark Oost-Maarland. Een prachtige locatie, waar volgens de organisatie zelfs mogelijkheden liggen om in de toekomst uit te breiden naar een weekender met camping. “In 2019 hebben we besloten het concept over een andere boeg te gooien, door een nieuwe locatie, datum én programmering te kiezen: dat is ons én de bezoeker goed bevallen.”

4. Meerdere genres: voor iedereen wat wils

Met 6 verschillende stages heeft Essential Festival een vrij uitgebreid programma. Heb je bijvoorbeeld vrienden die je voor het eerst naar een hardstyle/hardcore-stage wil meenemen (of zou je de volgende namen zelf graag willen zien)? Met Lucas & Steve, Bizzy, Kriss Kross Amsterdam, Snelle & De Lieve Jongens Band en vele anderen zijn er meer dan genoeg alternatieven!

Essential Festival 2021 line-up

5. De hostingparters

Naast de bekende main- en harddance-stage, zijn er dit jaar verschillende hosts in huis gehaald om de andere stages te gaan verzorgen. Het beroemde TIKTAK heeft hier bijvoorbeeld een eigen podium, de klassiekers van vroeger worden herbeleefd bij Terug Naar Toen en het lokale Vaste Loavend Festival krijgt hier ook een thuis.

6. “Wij hopen op zo min mogelijk maatregelen met zoveel mogelijk Essential Friends!”

Niet geheel onbelangrijk na een tijd als deze, want hoe gaan festivals er na 30 juni uitzien? Als het aan de organisatie van Essential ligt, wordt het festival het liefst op de oude vertrouwde manier gehouden en dus zonder 1,5 meter etc. “Of en in welke mate er tegen die tijd nog maatregelen zijn is op dit moment nog onduidelijk. Wij hopen natuurlijk dat we zonder, of in ieder geval met zo min mogelijk maatregelen, met zoveel Essential Friends één grote zomerse reünie mogen vieren!”

7. Aankleding van het festival

Wie de stages van de afgelopen jaren heeft gezien, weet dat Essential Festival bekend staat om de prachtige aankleding. De podia zien er meer dan goed uit en hier wordt zelfs een schepje bovenop gedaan: “We gaan dit jaar voor nóg meer beleving door meer focus te leggen op een verbeterde randprogrammering, meer hostings van bekende partijen én toevoegingen zoals een feestcafé waar je jouw favoriete slagers kunt meezingen.”

8. Nog precies 100 dagen!

Het is aftellen geblazen: want op het moment van schrijven is het nog maar 100 dagen totdat Essential Festival weer gaat plaatsvinden. Na een afwezigheid van twee jaar (thanks to corona) is het over een paar maanden gelukkig weer zover.

9. Ticketgarantie

Nadat er al een hele festivalzomer van ons is afgepakt, is het niet gek als je toch nog een beetje zekerheid wil hebben bij het kopen van een kaartje. Daarom biedt het zuidelijke festival een ticketgarantie aan, zodat jij hoe dan ook waar voor je geld krijgt. “Mocht het festival toch niet door kunnen gaan dan kun je (1) ervoor kiezen je aanbetaling te bewaren voor volgend jaar of (2) we storten het geld (excl. service fee) weer terug op je rekening.”

10. Nog nét een festival meepakken

In het tweede weekend van september is het dus tijd voor The Summer Reunion. We hebben een hoop feestjes moeten missen tijdens de zonnige maanden, al helemaal als we de vorige zomer er ook bij pakken. Maar voordat we weer naar binnen mogen, kunnen we vlak voor de zomer eindigt toch nog één festival pakken, en dat in de open buitenlucht.

Essential Festival vindt plaats op zaterdag 14 september 2021 aan de meren van Oost-Maarland in Maastricht. Voor tickets en meer informatie, ga je naar de officiële website van het evenement.

Omslagfoto via Facebook-pagina Essential Festival

Reageren