Timo van Dommelen
Door Timo van Dommelen

Freek van Kempen is een veteraan als het gaat om optredens tijdens Reverze. Aankomende editie staat hij voor de zesde (!) keer op rij op Reverze. In het begin van zijn hardstyle carrière was Freek incognito en trad hij op met een masker. Op Reverze 2013 maakte hij bekend dat hij de man achter de act Hard Driver was. Dit jaar heeft hij de eer om het anthem van Reverze te mogen maken. Hard News besloot een praatje te gaan maken met Freek over het Reverze anthem van dit jaar: Interconnected.

Hey Freek, je bent in 2016 flink druk geweest. Hoe gaat het nu met je?
“2016 was een druk maar vooral erg mooi jaar, met veel studio-uren en coole gigs. Het ‘No Sleep’ idee heeft me van straat gehouden, met het resultaat dat er veel muziek is uitgebracht, maar ook nog heel veel op de plank ligt”

Reverze heeft natuurlijk een speciale plek in jouw hart. Je staat dit jaar voor de zesde keer op rij op het feest. Wat maakt Reverze zo speciaal voor jou?
“Ondanks het feit dat het mijn zesde Reverze op rij is, blijft het iedere keer iets bijzonders. De afgelopen edities is Reverze ook echt naar een nog hoger level geklommen. De kracht van Reverze schuilt in de gouden combinatie van een waanzinnige productie en een heel dedicated publiek. Ondanks de gigantische zaal, is er toch een soort van intimiteit met het publiek. Hierdoor hangt er altijd een gave en interactieve sfeer onder de bezoekers en artiesten.”

hard-driver-reverzeeeeJe allereerste gig was op Reverze 2012. Hoe was dat om als Hard Driver meteen voor zoveel mensen te staan?
“Dat was even slikken, maar sowieso een onvergetelijke ervaring. De reactie vanuit het publiek was meteen goed en dan ben je op zo’n moment natuurlijk niet te stoppen.”

In 2013 maakte je je identiteit bekend op Reverze. Waarom droeg je in het begin van je hardstyle carrière een helm?
“We waren op zoek naar iets nieuws, een manier om het project meteen goed te lanceren.”

hard-driver-helmDit jaar ga je opnieuw voor een live optreden. Het zal je vierde live optreden op Reverze worden in zes jaar. Is dit een bewuste keuze?
“Dit jaar is dat zeker een bewuste keuze. Ik heb heel veel uitgebracht het afgelopen jaar en ik heb zeker nog zo veel liggen. Reverze is voor mij een perfecte stage om voor het grote en tevens vertrouwde publiek te laten zien wat ik in huis heb. Daarnaast is de productie zeer geschikt om hier nog iets mooiers van te maken.”

Hoe zorg jij ervoor dat je live-act vernieuwend blijft?
“De muziek is leidend, dus vanzelfsprekend steek je veel tijd in het bedenken en creëren van nieuwe muzikale ideeën om iets origineels te brengen. Verder is het belangrijke dat de showelementen kloppen met het geheel. Tot slot kan ik zeggen dat deze live-act zeer vernieuwend/spraakmakend zal zijn voor de bezoekers van Reverze. Klinkt vaag, maar daar houd ik het nu even bij ;)”

hard-driver-reverze-2016Ben je van plan om veel nieuw materiaal te draaien of ga je ook enkele classics draaien?
“Ik ga zorgen voor een gezonde balans van reeds uitgebrachte en splinternieuwe tracks. Herkenbaarheid in een set is altijd belangrijk, dus ik ga het publiek niet bombarderen met alleen maar nieuwe tracks. Ik ga zeker mijn persoonlijke favorieten van het afgelopen jaar hierin meenemen en wellicht nog wat opfrissen voor de live-act.”

Je hebt dit jaar het anthem gemaakt voor Reverze. Wat betekent dit voor jou?
“Natuurlijk ben ik trots. De timing klopt heel erg voor mijn gevoel en dat merkte ik ook in het hele productieproces. Al heel snel wist ik wat ik neer wilde zetten. Toen ik werd ingelicht over het thema, vielen alle puzzelstukjes samen. Ik ben ook oprecht blij en tevreden met het eindresultaat.”

Hoe heb jij je hier op voorbereid? Heb je de tijd genomen of ben je er meteen in gedoken?
“Ik had besloten mezelf genoeg tijd te geven om iets neer te zetten. Maar al heel snel had ik wat ideeën en zodra je in deze flow raakt, dan is er geen weg meer terug. Op zo’n moment wil je alleen maar knallen! Ik was erg blij toen ik eenmaal het anthem mocht delen met mijn fans.”

Hoe ben je hiermee aan de slag gegaan? Had je al iets in je hoofd of ben je op zoek gegaan naar inspiratie?
“Onbewust heb je altijd wel iets in je hoofd. Ik was in de studio wat melodieën aan het testen en ineens had ik iets wat voor mij echt ‘Reverze’ was. Dit ben ik verder gaan uitwerken in combinatie met elementen die betrekking hadden tot het thema, Het is net een huis bouwen. Zodra de fundering goed staat, volgt de rest vanzelf.”

Hoe ben je op de vocals gekomen voor het anthem?
“Deze worden vanuit de organisatie aangeleverd. Ik heb wel meegedacht aan de tekst voor het anthem.”

Welk gedeelte van het anthem heeft het meeste tijd gekost en waar ben je meest trots op? “Allereerst het moment wanneer de melodie erin klapt, hier krijg ik meteen flashbacks naar vorige edities van Reverze. En helemaal zodra die tweede kick erin komt in de mid intro, hier heb ik wel wat tijd in gestoken :)”

Wat maakt deze track nou een echt Reverze anthem?
“De mysterieuze sfeer in combinatie met een toch wel uplifting euforische melodie. Ik heb geprobeerd alle vlakken te raken die voor mij belangrijk zijn. Technisch van hoog niveau, goed uitgewerkt, maar toch toegankelijk en goed te volgen voor het publiek.”

Freek, a.k.a. Hard Driver, heeft ons een kijkje gegeven achter de schermen van zijn Reverze ervaringen en hoe hij de creatie van dit jaars anthem heeft aangepakt. Volgende week zaterdag is het alweer tijd voor de 12de editie van Reverze en Hard Driver kan niet wachten om zijn anthem ‘Interconnected’ door de speakers van het Sportpaleis te blazen.

Reacties

  • Dylan 01 maart 2017 - 21:12

    Hard Driver is een van beste producers op dit moment niet te hard niet te zacht, al zijn nummers zijn gewoon dikke hits !!!

    (5)
    Quote

Reageren