Hard News
Door Hard News

Verschillende media melden dat SFX Entertainment, eigenaar van bedrijven zoals ID&T, Q-dance, b2s, Beatport en Paylogic, zich in zwaar weer verkeerd. Het gigantische bedrijf ging in 2013, onder leiding van Robert Sillerman, de beurs op.

Helaas is de koers sinds die tijd niet gestegen, maar juist extreem gedaald. De aandelen gingen namelijk van $ 7,09 (1 september 2014) naar $ 0,92 (27 augustus 2015). Veel partijen zien het daarom somber in en zijn bang dat het niet meer gaat goed komen met SFX.

KoersSFX
Robert Sillerman ging, zoals hierboven benoemd, in oktober 2013 de beurs op met zijn SFX Entertainment en haalde daarmee een enorme smak geld op (€ 234 miljoen). De aandelen begonnen met een waarde van $13,- per aandeel. Met dit geld ging Sillerman flink shoppen en haalde daarmee bedrijven zoals ID&T, b2s en Air Events binnen. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor een gigantisch aantal Electronic Dance Music evenementen. Maar Sillerman ging niet alleen in Nederland shoppen. Zo haalde hij ook i-Motion binnen uit Duitsland en Stereosonic uit Australië.

SFX bezit bijna het gehele ‘Electronic Dance Music-rijk’
Hiermee bezit Sillerman een groot aandeel van de internationale spelers in de dance industrie. Bijna drie jaar geleden verscheen hij dan ook op de cover van Billboard, met de volgende headline: “Robert F.X. Sillerman has a $1 billion plan to conquer the world of dance music.” Zie hieronder een overzicht van een greep uit de organisaties die SFX bezit.

sfx organogram
De koers schoot omlaag door grote verliezen
Nu lijkt het erop dat er iets te enthousiast geïnvesteerd is door SFX, en dat de afgelopen jaren opbrengsten tegenvielen. In 2014 werd ruim 130 miljoen dollar verlies geleden. De koers schoot omlaag. De Amerikaanse financiële pers ziet het somber in. Forbes heeft het over ‘SFX: De ineenstorting van een Electronic Dance Music-rijk’. “Het bedrijf ligt in puin”, schrijft de financiële nieuwssite deze week. “Het is het resultaat van slecht management, slechte financiële planning en overmoed.”

Wat zijn de consequenties?
Wat voor consequenties een eventueel faillissement van SFX heeft voor de betrokken Nederlandse dancebedrijven is nog niet te zeggen. “Leuk is anders, maar we zitten niet onrustig op onze stoel te wippen”, zegt Sjoerd Wynia van ID&T, veruit de grootste Nederlandse speler op de markt. “De evenementen in Europa doen het heel goed, we verkopen meer tickets dan ooit.”

Of ID&T, en zo Q-dance en b2s, ook geraakt wordt als SFX omvalt, is onduidelijk. “Wij kunnen niet in een glazen bol kijken”, reageert Wynia. “Het zijn gecompliceerde processen. Maar we maken ons niet heel veel zorgen in Europa.”

Bron: Nos.nl

Reacties

  • jeroen 08 september 2015 - 19:51

    Dit is nou precies wrm we onze veiligheid niet hadden moeten neerleggen bij zo’n debiele amerikaan, die “de edm wereld wou verenigen”. Sukkel kan niet eens goed een bedrijf lijden xD

    Quote

Reageren