Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Afgelopen februari maakte de legende Titan bekend dat hij definitief zou stoppen met draaien, en na zijn laatste geplande boekingen de hardstyle scene officieel zou verlaten. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en is er een allerlaatste optreden aan zijn repertoire toegevoegd: Vroeger Was Alles Beter 2019. 

Wij blikken daarom samen met George terug op zijn grootse carrière, meer over zijn keuze om te stoppen én natuurlijk zijn laatste optreden als onderdeel van het VWAB Team.

LEES OOK: Titan stopt met hardstyle: “Ik merk dat de liefde op is”

De start van Titan’s carrière brengt ons meer dan een decennium terug in de tijd. “Ik leende toen een Thunderdome CD van een klasgenootje en ik wist werkelijk niet wat ik hoorde – ik was meteen verkocht! Al die sounds en al die kicks gaven me echt kippenvel.” Toen George uiteindelijk ook een videoregistratie in handen kreeg, was het hem duidelijk: “Vanaf het moment dat ik al die gabbers zag losgaan en Darkraver achter de draaitafels spotte, was het mijn ultieme droom om DJ te worden.”

“Hardstyle gaf me een gevoel van vreugde en geluk”

Naarmate de jaren verstreken vond het genre hardstyle haar oorsprong, en ging er voor George een hele nieuwe wereld open. “Hard Bass in Tropicana Rotterdam, dat was mijn eerste feestje. Toen ik DJ Dana zag draaien was dat doorslaggevend om van die droom werkelijkheid te maken. Hardstyle gaf me een gevoel van vreugde en geluk. Het zorgde ervoor dat alles om mij heen wegviel, en dat ik mijn gevoel ergens in kwijt kon.”

Titan

George zijn eerste grote doel was om bij Fusion Records te tekenen, het label waar Titan zich uiteindelijk in 2010 bij aansloot. Vanaf hier ging zijn carrière dan ook als een sneltrein. “Als DJ wil je op zoveel mogelijk grote feesten staan, en in de afgelopen jaren heb ik op alle events waar ik van gedroomd heb mogen staan. Ik heb mijn eigen event gehad en mijn eigen album gemaakt –mijn wensen zijn dus meer dan uitgekomen!”

“Ik heb altijd mijn ziel en zaligheid in mijn muziek gestopt”

Op muzikaal gebied heeft Titan onder andere met het album Demolition of Silence en tracks als ‘Nightmare’ een grote stempel op de hardstyle scene gezet. “Ik heb altijd mijn ziel en zaligheid in mijn muziek gestopt. Mijn muziek is emotie, energie en passie – Titan staat voor puur.” Als George dan ook terugblikt op al zijn releases, zijn ‘My Angel’, ‘Surrender’, ‘Flip Um Op Z’n Kantje’, ‘Chainsaw’, ‘Brotherhood’, ’Getting Off’ en ‘Still I Rise’ de tracks waar hij het meest trots op is.

  • Hard Bass 2014
  • Intents Festival 2015 b2b Warface
  • Defqon.1 Festival Blue 2015
  • Decibel outdoor 2015
  • Megabase 2016: Titan – ‘The One Who Knocks’
  • Decibel outdoor 2019

Bovenstaande feesten representeren de 6 grootste hoogtepunten binnen Titan zijn carrière – de optredens die net even wat specialer waren dan de rest. “Door de hoeveelheid energie en de drive die in deze optredens zat, werd het soms echt emotioneel voor mij.” Ook de set met Warface is voor George zijn beste b2b ooit geweest: “Hier kwam zoveel energie vrij dat de stage nog net niet in de fik vloog! Het was groots en de feedback van fans overspoelde ons echt.” 

“Uiteindelijk heb ik hierdoor dus de keuze gemaakt om te stoppen”

Begin dit jaar besloot George echter middels een video op Facebook bekend te maken dat hij officieel zou stoppen met zijn muzikale carrière, wat voor de hele hardstyle community als een grote shock binnenkwam. Maar, wanneer ontstond precies dit idee? “Op het moment dat mijn passie voor hardstyle als werk begon te voelen. Als ik met passie muziek maak, dan stroomt het als het ware uit me. Iets wat je met passie, liefde en energie doet daar haal je zoveel voldoening uit.”

Op een gegeven moment werd dit steeds minder, en begon het voor George als ‘moeten’ te voelen. “Er ontstond een werkdruk die ik niet prettig vond, waardoor mijn creativiteit en het plezier in produceren van hardstyle uitdoofde.” Ook legt Titan uit dat hij destijds erg gegroeid is op persoonlijk gebied, en hij niet meer kon levelen met de huidige scene. “Het politieke spel stond mij ook echt niet aan, daar wilde ik mij niet naar conformeren. Uiteindelijk heb ik dus de keuze gemaakt om te stoppen.”

“Ik werd ook constant overrompeld door de waardering en liefde van iedereen”

Om deze beslissing officieel te maken, was toch nog heel erg moeilijk. “De hardstyle scene heeft veel voor mij betekend en ervoor gezorgd dat ik sta waar ik nu sta. Het is een groot deel van mijn leven geweest en ik heb Titan altijd als mijn kindje gezien. En daar kwam dan toch het moment om dat los te laten…” Toen George de knoop daadwerkelijk had doorgehakt voelde het tegelijkertijd gelukkig ook als een verlossing.

REBiRTH Festival, Defqon.1 Festival en Decibel outdoor representeerden vanaf dit moment Titan’s allerlaatste optredens, waar George ook erg emotioneel achter de draaitafels stond. “Tijdens die sets kwam het einde van Titan steeds dichterbij. Ik werd ook constant overrompeld door de waardering en liefde van iedereen tijdens, voor en na de sets. Elke keer als ik on stage ging besefte ik het dat dat het laatste was voor Titan… Dat was pijnlijk. Maar, het voelde ook goed omdat ik achter mijn keuze stond.”

“De hardstyle scene was mijn familie, en familie daar zorg je voor”

Wat ook erg opviel aan deze laatste sets, is het aantal mede-artiesten die Titan kwamen steunen. Hoe het komt dat Titan zo’n sterke band heeft met DJ’s uit verschillende genres? “Ik vind dit lastig om over mezelf te zeggen, maar er zijn artiesten die mij hebben bedankt voor het feit dat ze staan waar ze nu staan omdat ik daar een aandeel in heb gehad. Collega’s benoemen dat ik altijd oprecht ben en steun heb geboden. De hardstyle scene was mijn familie, en familie daar zorg je voor.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door TITΛN (@titannl) op

Na ‘The Final Closure’ op Decibel is er zojuist bekendgemaakt dat er tóch nog 1 Titan optreden aankomt: Vroeger Was Alles Beter 2019. Hier zal Titan als onderdeel van ‘The VWAB Team’ met Fusion-kliek Zany & Frequencerz voor de laatste keer plaatsnemen achter de draaitafels. Met mijn passende uiterlijk werd gevraagd of ik mij als Mr. T wilde toevoegen aan de act. Ik heb lang hierover getwijfeld omdat er verwarring over zou kunnen ontstaan in verband met ‘The Final Closure’, maar heb toch besloten mee te doen. Voor degenen die het verwarrend vinden: op Decibel heb ik echt het laatste van Titan met jullie gedeeld.“

“Als rasechte liefhebber wil je Vroeger Was Alles Beter zeker niet missen!”

Op Vroeger Was Alles Beter zal je dus nog één keer kunnen genieten van The Fusion Sound (“maar dan met een leuk uiterlijk”). Titan staat verder nog 100% achter zijn keuze om te stoppen: “De act die nog komen gaat is voor de leuk, en ik draag graag mijn steentje bij voor mijn collega’s en de organisatie.” George vindt VWAB dan ook een super tof event. “Het is een feest waar je de tijd van vroeger herbeleefd. De sfeer die er hangt is echt top, de line-up is dik, als rasechte liefhebber wil je dit zeker niet missen!”

LEES OOK: Langverwachte line-up voor Vroeger Was Alles Beter 2019 onthuld

Om af te sluiten heeft George nog een boodschap aan álle Titan fans. “Ik wil iedereen bedanken voor alle steun, de liefde, de energie en de te gekke tijd… Ik kan dat niet vaak genoeg zeggen. De herinneringen draag ik voor altijd met mij mee en mijn dankbaarheid is eeuwig!”

Vroeger Was Alles Beter 2019 – The VWAB Team zal op 12 oktober van 14:00 tot 01:00 plaatsvinden bij Maaspoort Sports & Events in ‘s-Hertogenbosch. Kaarten zijn al 100% uitverkocht, ga voor meer informatie naar de officiële website van het evenement. 

Afbeeldingen via Facebook-pagina Titan

Reageren