Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

The Magic Show en WiSH Outdoor: het is door de jaren heen uitgegroeid tot een combinatie waar het hart van menig hardstyle-liefhebber sneller door gaat kloppen. Ook tijdens de aankomende editie van festival heeft de Tita Magic Show een uitgebreide programmering en hier willen we natuurlijk het fijne van weten! Wij spraken uitgebreid met oprichter Michel Lacroix over TMS, WiSH Outdoor en de toekomst…

LEES OOK: 10 redenen waarom je WiSH Outdoor echt niet mag missen

Laten we bij het begin beginnen: volgens onze gegevens kreeg The Magic Show vanaf 2011 een prominente plek op het event. “Yes, in 2011 organiseerde Q-dance een Drop Your Own Area contest voor een eigen stage op Q-BASE. We waren met The Magic Show al een tijd bezig met de radioshow waarin we vooral een wat hardere en duisterder geluid neerzette.” TMS besloot om mee te doen, en via via hoorden ze dat WiSH Outdoor erg enthousiast was over het plan.

“Hier zijn echt de palen neergezet voor een prachtige relatie en samenwerking”

Samen met WiSH werkte TMS het plan uit. Hoewel ze de contest helaas niet gewonnen hadden, smaakte deze samenwerking zeker naar meer. “We hebben daarom besloten om de stage in 2011 op WiSH te hosten. We hebben ook nog een kei vette no-budget trailer (gemaakt door Degos & Re-Done). Om eerlijk te zijn misschien wel de vetste trailer die we ooit hebben gehad. Geen uitgebreide marketing en mega mooie plaatjes, maar gewoon hard en duister.” 

De dag van deze hosting was dan ook erg speciaal voor TMS. “We waren nog vrij jong en hadden weinig ervaring met zo’n soort samenwerking, maar zaten vol met passie en goede ideeën. Hier zijn echt de palen neergezet voor een prachtige relatie en samenwerking.” En vanaf hier ging het hard: ieder jaar was TMS goed vertegenwoordigd op WiSH Outdoor, werd ‘The Dungeon’ een begrip en kwamen vele grote namen als Radical Redemption (die in 2011 zelfs debuteerde), Frequencerz, Warface en vele anderen rammelen bij de The Magic Show.

“Er is toen een shifting geweest tussen de gevestigde namen en de nieuwe generatie, die jarenlang heeft gevochten voor bestaansrecht”

Michel kijkt terug op deze periode als een belangrijk tijdperk. “Er is toen een soort shifting geweest tussen de vaste gevestigde namen/stijlen en de nieuwe generatie, die jarenlang heeft gevochten voor bestaansrecht. Je ziet het ook terug aan de bovenstaande namen: Radical, Adaro en Frequencerz zijn internationale supersterren geworden en dat is niet voor niks!” Ook de wisselwerking tussen de dedicated hardstyle fans op forums als Hardtraxx/Harderstate en The Magic Show was volgens de organisatie heel gezond. “Wij deden ons ding maar luisterden wel naar wat onze volgers vonden en konden daarin makkelijk meebewegen zonder onze identiteit te verliezen.”

The Magic Show

The Magic Show Team – 2012

Voor de jongere lezers onder ons vertelt Michel wat meer over hoe The Magic Show precies is ontstaan. “In 2009 ben ik begonnen met The Magic Show. Destijds deed ik één uur per week een mix op hardshockers.fm. Vooral duistere en harde liedjes vond ik toen vet. Ik heb zelfs de tracklist van de eerste set nog teruggevonden!” Na een paar weken liep dit erg goed en was het tijd om uit te breiden. “De episodes werden 4 uur lang, wat zorgde voor een hele diverse radioshow waar een groter publiek naar luisterde.”

“Op het hoogtepunt van de radioshow hadden we sets met meer dan een half miljoen downloads”

Dit concept werd nóg verder uitgewerkt en doorgezet, eerst op Real Hardstyle Radio en later zelfs op Q-dance Radio: iedere week een 4-uur durende radioshow met de nieuwste en beste hardstyle. “Om dit logistiek te regelen hebben we gekozen voor residents: DJ’s die ontzettend goed kunnen mixen zoals Mind.Illusion, San Miquel of The Geminizers. Op het hoogtepunt van de radioshow zaten er sets tussen met meer dan een half miljoen downloads…” 

The Magic Show

TMS The Dungeon – WiSH Outdoor

Uiteindelijk leidde dit zelfs tot de start van een eigen label. “In 2010 maakten we mee dat artiesten waar we veel mee werkten contracten tekenden bij grote labels. Naarmate we hierin mee groeiden, werd het ook een steeds logischere stap om zelf ook een label en ook een bijbehorend boekingskantoor te starten.” 

“Aan de top komen is lastig, en daar blijven net zo goed”

Inmiddels zijn onder andere de podcasts en acts als Moridin gestopt en dateert de laatste TMS-release alweer even geleden. “Aan de ene kant hebben sommige van de artiesten om verschillende redenen er voor gekozen om te stoppen in de muziek. Er is maar een handje vol artiesten dat het voor elkaar krijgt om een leven lang in de muziek te werken. Dat is logisch en ook helemaal niet erg.” Daarnaast is een reden voor deze afwezigheid ook de stress die werken in de muziekindustrie met zich meebrengt: “Aan de top komen is lastig, en daar blijven net zo goed.”

The Magic Show

Moridin – Dreamfields 2013

In 2016 heeft Michel dan ook besloten om een deel van The Magic Show uit te besteden aan andere partijen, en zichzelf volledig te focussen op het management van artiesten. “Een bedrijf hoort zich altijd door te ontwikkelen om relevant te blijven en kwaliteit te kunnen blijven leveren.” Deze beslissing was pijnlijk, maar heeft zeker goed uitgepakt. “De afgelopen twee jaar zijn we onder andere met Clockartz en Chris One een nieuwe richting ingegaan en super trots op wat we tot nu toe hebben bereikt. De laatste plaat in de eindshow van Defqon, Mysteryland en Intents, support door Armin van Buuren en ga zo maar door!”

“WiSH Outdoor is een uniek festival omdat het al jarenlang gedreven is door honger naar kwaliteit”

De aankomende editie van WiSH staat The Magic Show echter weer uitgebreid op de programmering. We horen bij het zien van deze hosting bijna weer een vrouwelijke stem zeggen: “Welcome to another episode of The Magic Show.” Ook Michel kan absoluut niet meer wachten op dit weekend. “WiSH Outdoor is een festival dat uniek is omdat het al jarenlang gedreven is door honger naar kwaliteit. Vanaf het eerste moment dat we met de mannen van WiSH samenwerkten merkten we dat de combinatie van Brabantse gezelligheid en hoge kwaliteit voor ons een match is.”

Timetable The Magic Show @ WiSH Outdoor 2019:

15:30 16:30 Tartaros & Juized 
16:30 17:30 Titan & Chris One
17:30 17:45 Surpriseact
17:45 18:30 TMS Allstars

Dit weekend staat TMS met maar liefst 3 uur lang op de Ace of Spades Raw-stage gepland, waarvan we héél erg veel mogen verwachten. “Het belangrijkste is dat we de gemoedelijkheid en het familiegevoel van The Magic Show terug zullen brengen. Natuurlijk willen we ook iets speciaals doen voor WiSH, dus we hebben Titan uitgenodigd die bezig is met zijn afscheidstournee, om voor de allereerste keer met Chris One te draaien. Als iedereen klaar is sluiten we met zijn allen nog een keer aan op het podium om een half uurtje alles te slopen. Helemaal zoals die goede oude tijd!”

The Magic Show 5

Radical’s eerste boeking op Insomnia – WiSH Outdoor

“Wat niet is kan weer komen…”

Ook voor de toekomst kunnen we nog erg veel verwachten. “Voor ons ligt nu de focus op het aankomende album van Clockartz, en zijn we bezig met voorbereidingen voor de bijbehorende live-act.” En wat betreft de radioshow… “Wat niet is kan weer komen. Het zou best kunnen dat we in een bepaalde vorm terugkomen in 2019 of 2020. Gesprekken hierover worden gevoerd maar zijn voor nu nog suggestief (maar hoopgevend!).”

Ben je nu ook zo enthousiast geworden voor WiSH Outdoor? Dan moet jij volgens Michel zeker weten een kaartje kopen! “Als je nog nooit The Magic Show hebt meegemaakt dan zou ik het risco niet nemen om niet naar WiSH te gaan. Los van dat het een supervet festival is staan wij er ook – en dat gaat niet meer zo vaak voorkomen! Dus tot zaterdag!”

WiSH Outdoor vindt dit weekend van 5, 6 en 7 juli 2019 plaats in Beek en Donk in het gezellige Brabant. Tickets voor alle dagen zijn nog verkrijgbaar via de officiële website van het evenement. 

Reageren