Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Het orkest van Peacock in Concert heeft nog maar even te gaan voordat de grootste show tot nu toe eindelijk gaat plaatsvinden. Op zaterdag 20 november staat de iconische AFAS Live in het teken van deze orkestrale frenchcore formatie, en wij spraken met Dr. Peacock over deze gigantische show: “Ik werk nu met zo’n 20 man hieraan, inclusief de muzikanten – en dan heb ik nog niet eens de organisatorische kant meegerekend wat BKJN allemaal fixt.”

LEES OOK: Peacock in Concert onthult langverwachte line-up voor ‘Illusion of Time’

Miljoenen streams, optredens op onder andere de RED van Defqon.1 en eigen uitverkochte shows in 013. Het Peacock in Concert-event verkoopt keer op keer uit door de sfeervolle optredens onder begeleiding van een hoog BPM. Een unieke combinatie van keiharde frenchcore met muzikale invloeden vanuit de klassieke kant, jazz, world music & nog veel meer, dat op het punt staat om met een volgende stap in Amsterdam geschiedenis te schrijven.

“Dit wordt de langste Peacock in Concert-show so far”

Niet alleen de formatie van Peacock in Concert is volgens Steve Dekker (beter bekend als Dr. Peacock) op zo’n hoog niveau geweest. Want ook als we naar de dokter zelf kijken, dan zien we dat Peacock zelf in de vorm van zijn leven verkeert. “Het was tijd voor deze stap, na meer dan 10 jaar gekkigheid”, bevestigt hij.

“Ik ben inmiddels 20 kilo lichter: ik drink geen alcohol meer, ik rook niet meer en ik sport en eet (vaak) de juiste dingen. En ik voel me er erg goed bij.” Maar aan de binnenkant is het allemaal nog precies hetzelfde gebleven. “Ik ben er niet minder gestoord van geworden hoor, haha.”

Dit ‘gestoorde’ gaat gepaard met een flink stukje genialiteit. Tegenover een zee van mensen op de trappen van het Tilburgse podium raakten vele bezoekers de afgelopen jaren in hogere sferen en barstten zij zelfs in tranen uit. Het orkest van Peacock heeft hiermee keer op keer bewezen een uniek fenomeen te zijn binnen de hardere stijlen (en daarbuiten). “We gaan nu qua visuele show een level verder, maar ook wordt de show de langste so far”, begint Dr. Peacock aan ons te vertellen.

Dr. Peacock over het grootste frenchcore orkest ooit in AFAS Live- De kers op de taart

“Wat we in 013 hebben gecreëerd voelde voor mij ook echt magisch. Heel intens. Met z’n allen in het verhaal”

Veel fans hebben het over de magie die te voelen/zien/horen is tijdens Peacock in Concert. Het optreden op Defqon.1 2018 heeft zo op meerdere manieren geschiedenis geschreven: het was de eerste frenchcore act ooit op het grootste podium binnen de hardstyle & hardcore én staat met 5 miljoen views (!) in de Top 10 van best bekeken video’s op het YouTube-kanaal van Q-dance.

Dr. Peacock probeert dit gevoel van zijn show te verklaren. “Wat sommige mensen zullen weten is dat ik het spirituele pad aan het bewandelen ben. De laatste jaren ben ik dagelijks aan het mediteren en ga ik steeds meer naar “leven in het nu” toe. Heel erg naar je gevoel toe. De muziek kan mij helemaal meenemen.”

Ondanks de harde uitstraling van frenchcore, vertalen de optredens dit in pure sentiment op de dansvloer. “In mijn shows probeer ik altijd een verhaal te vertellen en je mee te nemen door verschillende emoties. Momenten van intens geluk afwisselend met tranen van diepgaande emotie of een juist totale release van madness tijdens keiharde stukken. Dat probeer ik over te laten brengen door de muzikanten, door de visuele show en door te spelen met licht. Wat we in 013 hebben gecreëerd voelde voor mij ook echt magisch. Heel intens. Echt samen… Met z’n allen in het verhaal.”

Op naar de volgende stap: het grootste frenchcore-event ooit in het iconische AFAS Live

De groei is dus gigantisch. “De 013 is mijn absolute favoriete locatie om een concert te geven en ik zal daar ook zeker nog naar terugkeren, maar het is nu tijd om weer een stap groter te gaan“, zegt de frontman de groep. Ook bij deze muzikanten, die normaal gesproken niet iedere dag frenchcore voor de kiezen krijgen, is er een vlam van passie voor het genre gaan branden. “De muzikanten zijn al druk aan het oefenen en ze zijn ook echt van het genre gaan houden. Mooi om dat proces te zien, want het zijn stuk voor stuk toppers!”

In de hele aanloop naar november zit dan ook nu weer ontzettend veel tijd. Het is niet een kwestie van een USB-stick in de draaitafels prikken; er komt hier een heel orkest bij kijken. “Behalve het maken van muziek en het voorbereiden van “het verhaal” in de set, bemoei ik me ook met een hoop andere zaken. Zoals het VJ gedeelte (bij iedere track een uniek idee voor het visuele aspect), het geluid (met een grote groep muzikanten volledig live optreden is echt andere koek) en natuurlijk de meerdere repetities van de show met de volledige band. Echt onwijs gaaf om te doen, en om mijn muziek te laten spreken door middel van beelden en instrumenten is het vetste dat er is voor mij.”

The Illusion of Time: “The meaning of life is just to be alive”

Het mag wel duidelijk zijn Dr. Peacock en zijn formatie met het verhaal ‘Illusion of Time’ een rode draad door het concert willen vormen. “Probeer maar eens uit te leggen wat tijd is? Tijd is niets meer dan een woord, verzonnen door de mens. Maar eigenlijk is het altijd “nu”. Er is geen verleden en geen toekomst. Alleen in je hoofd!”

Wanneer je denkt dat de hardere stijlen maar plat zijn, dan ben je bij de DJ met de bolhoed aan het verkeerde adres. “Haha, voordat we te diep gaan, nodig ik iedereen vooral uit om met een open blik deze show in te gaan. Laat je meenemen door het verhaal! Alan Watts speelt een grote rol in deze show. Wie geïnteresseerd is, Google maar eens naar YouTube videos van hem. Zeer interessante man.”

“Ik doe alles altijd op gehoor en gevoel: ik kan zelf echt geen noot lezen hoor!”

Over het orkest gesproken: hoe lang is Peacock in Concert al aan het voorbereiden, hoe groot is deze groep en wat moeten zij allemaal doen om dit neer te zetten? “Ik werk nu met zo’n 20 man hieraan inclusief de muzikanten. En dan heb ik nog niet de organisatorische kant meegerekend wat BKJN fixt. Die voorbereiding kost maanden werk.”

Het is duidelijk te merken dat Dr. Peacock vol zit met passie en zich vastbijt in grote projecten. “Net als de Symphony of Freedom-show op de boot met Sefa. Dat was 7 maanden voorbereiden. Moest daarna echt even offline, haha. Dat zal nu ook weer zo zijn. Gelukkig heb ik Sacha (de pianist) die mij onwijs helpt met veel muzikaal werk (zoals notenschriften en bepaalde ideeën opzetten voor de band). Ik kan zelf echt geen noot lezen hoor! Ik doe alles altijd op gehoor en gevoel.”

“Ik denk dat het Hardstyle-publiek dit ook echt zal waarderen”

Ben je vooral een liefhebber van bijvoorbeeld Hardstyle, dan is Peacock in Concert ook zeker het bezoeken waard. “Het mag dan een stuk sneller zijn dan Hardstyle, maar ik denk dat het vooral gaat om de emotie en het samen los gaan. Het stuk muzikaliteit en het show element zal ook het Hardstyle publiek echt kunnen waarderen. Het is hard, snel, maar wel toegankelijk.”

“Kom het ervaren! Dan zul je de magie voelen. Dat voel je niet door een scherm, daar moet je echt bij zijn. Qua muzikaliteit kun je een hoop nieuw spul verwachten, maar ook natuurlijk wat bekende klappers!”

“Als ik zo terugkijk, dan is Peacock in Concert in AFAS Live wel weer een kers op de taart”

De grootste artiesten (ook buiten de hardere stijlen) hebben een eigen show gehad in AFAS Live en vroeger Heineken Music Hall. Waar veel mensen vroeger nog dachten dat het vrijwel onmogelijk zou zijn dat de naam van een frenchcore DJ tussen de namen van de grootste mondiale popsterren zou staan, maakt Peacock in Concert dit toch echt waar.

“Van het kleinste zaaltje van de Buk Buk in Heiloo, de Argus in Alkmaar en de Kade in Zaandam, naar AFAS! Ja… Daar ben ik heel dankbaar voor. Blij en trots om samen met BKJN deze droom werkelijkheid te maken. Omringd door lieve, dedicated muzikanten en iedereen van de Peacock Family. En alle stappen tussendoor die tot dit hebben geleid. Als ik zo terug kijk… Wat een avonturen allemaal. Dit is dan wel weer een kers op de taart. We zijn er klaar voor!”

Wellicht dat deze show – net als de vorigen in 013 – opnieuw een tussenstation is naar iets groters. “Wie weet. We gaan met de flow. We zien wel waar ons dat brengt.”

Peacock in Concert gaat plaatsvinden op zaterdag 20 november 2021 in de AFAS Live in Amsterdam. De kaartverkoop voor het unieke concept gaat snel: er wordt verwacht dat het evenement volgende week al volledig uitverkocht is. Ga dus voor tickets en meer informatie snel naar de officiële website!

Beeldmateriaal via Facebook-pagina Dr. Peacock

Reageren