Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Het heeft even geduurd, maar het kabinet heeft inmiddels meer duidelijkheid gegeven over de tegemoetkoming voor festivals. Organisaties krijgen 80% van de gemaakte kosten terug als een gift en zij ontvangen een lening voor de rest, waardoor het mogelijk zou zijn om vanaf juli weer naar festivals te gaan.

LEES OOK: Dreamfields Festival wil ‘volle bak’ feesten: “We gaan niet minder mensen toelaten”

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) laat aan NU.nl weten dat zij en minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de details van de regeling naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Conclusie: organisaties uit de sport- en entertainment kunnen in de tweede helft van dit jaar van start – zonder dat ze grote risico’s met zich meedragen. Een stukje zekerheid (en duidelijkheid) waar de sector al zo lang om vraagt.

Festivals, concerten, sport- en zakelijke evenementen tussen 1 juli en 31 december 2021 maken hier aanspraak op (tenzij organisaties dit jaar voor het eerst een evenement opzetten). De regeling zou de kosten voor logistisch, personeel en veiligheid moeten denken, voor het geval dat het festival niet door kan gaan. In totaal is er €385 miljoen gereserveerd.

‘Meer bezoekers bij toename van het aantal vaccinaties’

Het kabinet gaat er vanuit dat het vanaf 1 juli ‘verantwoord genoeg is om evenementen te organiseren’. “Als dan blijkt dat we, ook met de resultaten van Fieldlab Evenementen en de toename van het aantal vaccinaties, vergaande veiligheid kunnen organiseren, kunnen er meer bezoekers naar festivals en evenementen komen. En ons weer vermaken met muziek en al die andere vormen van cultuur die we nu zo moeten missen”, zegt Van Engelshoven tegen NU.nl.

Wat zijn de voorwaarden van deze regeling?

  • De evenementen vinden plaats tussen 1 juli en 31 december 2021.
  • Eerder geplande evenementen kunnen verschoven worden naar 1 juli of later in het jaar.
  • Evenementen moeten bij de voorgaande twee edities een annuleringsverzekering hebben gehad.
  • Evenementen maken aanspraak op de regeling geldt wanneer het door de Rijksoverheid wordt verboden in het kader van de epidemiologische situatie.

Keijzer: “Door de huidige coronacrisis is het niet alleen lastig plannen, ook het dragen van de kosten zorgt voor onzekerheid. Met de garantie die met deze regeling gegeven wordt, willen we die onzekerheid wegnemen. Zodat de organisatoren en al die ondernemers die daar achter zitten weer aan de slag kunnen en we hopelijk in de zomer weer met zijn allen op een evenement kunnen genieten.”

Omslagfoto via Facebook-pagina Mysteryland

Reageren