Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Xense heeft een moeilijke periode achter de rug: iets wat een enorme impact heeft gehad op de Franse hardstyle DJ. Zijn moeder werd terminaal ziek, dus nam hij een pauze, vocht terug en stopte al deze emotie in een indrukwekkend eerbetoon aan de belangrijkste vrouw, die nu uit zijn leven is gerukt: “Stuck & Broken.”

LEES OOK: The Sound of Hardstyle strikt Headhunterz & Warface voor nieuw album

Voor wie de naam van Xense nog niet kent: de 25-jarige producer had zijn eerste release in 2016 en werkt sindsdien hard aan zijn carrière als DJ. Ondertussen kwam er slecht nieuws: zijn moeder kreeg leukemie en zo stonden hun beide levens opeens volledig op zijn kop.

“In het begin was het een succesvolle operatie, maar daarna ging het van kwaad tot erger”, zegt Maxence. Na de beenmergtransplantatie ging het bergafwaarts, met veel bezoeken aan het ziekenhuis en dus moest de Fransman twee jaar lang intensief voor zijn moeder zorgen. “In zo’n geval word je ineens heel snel volwassen. Ik moest alles voor haar doen, zodat ze in ieder geval iets kon eten en drinken.” Iets wat niemand in zijn leven zou willen meemaken.

2 jaar non-stop voor zijn moeder zorgen eindigde plotseling

Ondanks dat de talentvolle producer al aardig op weg was om een bekende hardstyle DJ te worden, was hij niet in staat om muziek uit te brengen. Hij moest noodgedwongen een pauze nemen, wat eigenlijk geen pauze was. “Want mijn moeder had me nodig.”

Uiteindelijk is de moeder van Xense op 53-jarige leeftijd overleden. “Het huis voelde opeens heel erg leeg aan. Je bent gewend om haar continu te helpen en dat verdwijnt plotseling. Ik moet eerlijk zeggen dat ik haar nog steeds heel erg mis: soms wil ik niet eens mijn bed uit gaan.” Het is een gevecht tussen het verlies van iemand waarvan je houdt en de motivatie om je droom als DJ te na te jagen.

‘Hoe het verlies van een dierbare zo herkenbaar kan klinken in hardstyle muziek’

Het overlijden van zijn moeder krijgt steeds meer een plekje. “Voordat ze stierf, ging ze een keer met me mee naar een boeking. Ze was in zeer slechte conditie, maar ze stond nog steeds vooraan op de dansvloer om me te supporten. Ik kon zien dat ze trots op me was, en dat maakte mij weer trots op haar. Mijn moeder was de vrouw van mijn leven.”

Xense is echter op de weg terug en wil deze moeilijke periode afsluiten. Zo heeft de twintiger met Atmozfears, Adrenalize en Voidax in de studio gezeten voor een collab en zit  hij sinds kort bij het I AM Hardstyle Amplify-label. Maar hij wilde alle emotie van de afgelopen tijd in één track stoppen en dit resultaat is vandaag eindelijk uitgekomen.

‘Stuck & Broken is voor iedereen die een moeilijke tijd heeft’

De track ‘Stuck & Broken’ is een plaat waarbij je het verdriet hoort als je naar de plaat luistert, zeggen ook veel collega-dj’s. Xense heeft hier ruim een jaar aan gewerkt: hoewel hardstyle voor sommigen misschien agressief klinkt, herken je het verlies en de emotie in de muziek. “Dit nummer moest alle emoties bevatten die ik voelde voor en na het overlijden van mijn moeder. Ik weet zeker dat ik niet de enige in de wereld ben en zal zijn die dit meemaakt. Dit is voor iedereen die moeilijke dagen kent: je bent niet alleen.”

Xense – ‘Stuck & Broken’ is sinds vandaag te luisteren via de kanalen van I AM HARDSTYLE Amplify. Volg Xense op Facebook en Instagram om hem in de gaten te blijven houden.

Beeldmateriaal via Instagram-pagina Xense

Reageren